Pri nehode na lyžiach s alkoholom v krvi nemusíte dostať odškodné

To kto bol pri zrážke na svahu podgurážený či obeť alebo pôvodca nehody je pre poisťovne dôležité.  

 
Na lyžiarskom svahu je bežné, že stánky s občerstvením alebo reštaurácie ponúkajú športovcom na zohriate aj alkoholické nápoje ako varené víno či čaj s rumom. Na alkohol v krvi však môžete doplatiť pri poistnej udalosti.

Ak máte úraz na svahu po tom čo ste niekoho zrazili a máte poistenie zodpovednosti nemali by ste mať problém s odškodným z poisťovne. V prípade keď poisťovňa zistí, že ste mali vypité môže vám poistné plnenie odmietnuť vyplatiť. 

„Náklady, ktoré vznikli v súvislosti s požitím alkoholu, drog, omamných látok sú z poistenia zodpovednosti za škodu vylúčené, to znamená, že poisťovňa môže v takýchto prípadoch odmietnuť poistné plnenie,“ potvrdzuje Judita Smatanová, hovorkyňa Union poisťovne.

Vrchný riaditeľ Úseku poistných udalostí Martin Fučík z Generali poisťovne v našej poradni tiež uvádza, že ich poisťovňa alkohol pri nehodách skúma. „A to najmä keď príde k poškodeniu zdravia alebo k väčšej materiálnej škode,“ dodáva. 

Lista Odporucame

Kto bol opitý je dôležité


To kto bol pri zrážke na svahu podgurážený či obeť alebo pôvodca nehody je pre poisťovne tiež dôležité. V Generali existujú dva varianty poistenia zodpovednosti. V prvom je spôsobenie škody pod vplyvom alkoholu výlukou z poistenia, teda poškodený nedostane odškodnenie z poistenia.

Druhý variant je ten keď škoda bol triezvy, ale poškodený bol pod vplyvom alkoholu. „Vtedy nevylučujeme alkohol z poistného krytia, teda poškodenému sa škoda uhradí, ale poisťovňa potom túto škodu požaduje od klienta,“ vysvetľuje Fučík.

Union poisťovňa by v tomto prípade posudzovala, či by k incidentu došlo, aj keby alkohol v krvi poškodeného nebol zistený. A či skutočnosť, že poškodený mal zistený alkohol v krvi, mala nejaký vplyv na vznik incidentu, teda poškodený má spoluzodpovednosť za škodu. „Ak áno, bude škodu znášať pomerne,“ dodáva Smatanová. 
 

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk