Doklady o ošetrení pri lyžiarskom úraze si strážte

Ak sa vám stane pri lyžovačke v zahraničí nehoda, prichystajte sa na poriadne papierovačky pri rokovaní s poisťovňou.  

 
V prípade úrazu či ošetrenia za hranicami vyžadujú poisťovne od poistenca viac dokladov, ako by človek čakal. 

Allianz-Slovenská poisťovňa žiada predložiť lekársku správu od ošetrujúceho lekára a účty za ošetrenie či za lieky. Správa však nemôže byť zdrap papiera, ale jasný formulár, ktorý bude obsahovať aj procedúry, aké vám lekár vykonal a koľko stáli. Ak dodáte doklad neúplný, poisťovňa vám môže plnenie odmietnuť alebo skrátiť.


Union poisťovňa k likvidácii poistnej udalosti je okrem hlásenia poistnej udalosti, potrebuje predložiť tiež lekársku správu s uvedením anamnézy, diagnózy a terapie. Tiež vyžaduje originály účtov za lekárske ošetrenie, dokladov o úhrade nákladov za ošetrenie, či za lieky. 

„Ak bol potrebný zásah horskej záchrannej služby, je potrebné doložiť správu o tomto zásahu,“ dodáva Judita Smatanová, hovorkyňa poisťovne.

Lista Odporucame

Zuby sú citlivé


V prípade, keď si pri páde na lyžiach poškodíte aj zuby, poisťovne budú žiadať aj doklad o zubnej prehliadke. Ten však nemôže byť veľmi starý. Allianz-SP uznáva len rok starý doklad, i keď zvyčajne prehliadka platí dva roky.

Lucia Muthová, marketingová riaditeľka Allianz-SP, túto požiadavku vysvetľuje tým, že „klienti, ktorí vycestujú mimo Slovenska na dlhšie obdobie, môžu preventívnou prehliadkou zabrániť nežiaducim vplyvom vyvolávajúcim zubné ochorenia“. Ak svoje zuby zanedbávate, poisťovňa vám náklady na ich ošetrenie v zahraničí nepreplatí.

V Union tiež vyžadujú potvrdenie o absolvovaní poslednej preventívnej prehliadky a navyše v niektorých prípadoch – závisí od konkrétnej poistnej udalosti – je potrebné doložiť kópiu zdravotnej zubnej karty.Táto poisťovňa však netrvá na rok starom potvrdení.

„Ak by sa poistná udalosť stala na konci novembra, je potrebné doložiť potvrdenie o preventívnej prehliadke z roku 2012, keďže v roku 2013 môže klient ešte prehliadku absolvovať v decembri,“ vysvetľuje Smatanová.

Poisťovne v rámci cestovného poistenia preplatia aj náklady na lieky a benzín za dopravu do nemocnice. V ČSOB poisťovni poistenie liečebných nákladov v zahraničí zahŕňa aj skontaktovanie najbližšej rodiny v prípade hospitalizácie alebo vážneho úrazu. Asistenčná služba zabezpečí kontakt s vašou rodinou a zároveň im odovzdá odkazy od vás napríklad formou telekonferencie. 

Online dokumenty len niekde


Ak by ste chceli poistnú udalosť vybaviť rýchle a poslať naskenované doklady poisťovni cez zinternet, nepochodíte všade. V Allianz-SP to je možné, i keď v niektorých prípadoch poisťovňa žiada doložiť doklady v papierovej podobe.

V Union poisťovni síce môžete požadované doklady zaslať aj elektronicky, no nato, aby mohla byť poistná udalosť zlikvidovaná je potrebné do poisťovne následne zaslať aj originály poštou

„Tlačivo o oznámení škodovej udalosti, ktoré si môže klient stiahnuť z webstránky Union poisťovne, stačí zaslať aj e-mailom,“ dodáva Smatanová.

V ČSOB poisťovni môžete tieto dokumenty doručiť do poisťovne osobne, alebo ich môžete zaslať na korešpondenčnú adresu poisťovne. 

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk