VšZP a Dôvera vrátia poistencom za lieky 360 tis. eur

 

Zdravotné poisťovne začínajú dôchodcom a zdravotne ťažko postihnutým vracať za tretí štvrťrok toho roka doplatky za lieky.Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Dôvera pošlú svojim klientom spolu cez 360 tisíc eur, zdravotná poisťovňa Union sumu ešte nemá vyčíslenú. V druhom kvartáli putovalo naspäť k pacientom celkovo 460 393 eur.

Zdravotná poisťovňa Dôvera vráti doplatky za lieky 3 768 poistencom v sume 71 tisíc eur. Ako uviedla PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová, doplatky zašlú 1 819 zdravotne ťažko postihnutým a 1 949 dôchodcom. Najvyššia vrátená suma bude 475 eur.

Vo VšZP vznikol nárok na vrátenie doplatku za lieky 15 375 poistencom. Celková suma, ktorú im poisťovňa zašle predstavuje 292 tis. eur. "Do tohto počtu a sumy sme nezarátali tých poistencov, u ktorých je výška úhrad za doplatky za lieky o ktorú je limit spoluúčasti prekročený menšia ako 3 eurá. V zmysle legislatívy zdravotná poisťovňa tieto nižšie sumy nebude uhrádzať, avšak táto suma sa pripočíta k úhrnnej výške úhrad poistenca za ďalší kalendárny štvrťrok," uviedla hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Najvyšší doplatok, ktorý poisťovňa vráti svojmu klientovi, bude v sume 448 eur.

"Údaje ohľadom doplatkov za lieky za III. Q. 2013 sa momentálne spracúvajú. Odhadujeme však, že doplatky za lieky našim poistencom - oprávneným osobám vyplatíme najneskôr koncom budúceho týždňa, teda do 13. 12. 2013," odkázala hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová.

Na vrátenie doplatku majú zo zákona nárok dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí, ktorí za kalendárny štvrťrok prekročili limit spoluúčasti o viac ako tri eurá. V prípade starobných dôchodcov je hranica 45 eur, u zdravotne ťažko postihnutej osoby zase 30 eur.

Vyberáme z poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk