Predné sklo si k PZP radšej pripoistite

Poisťovne vedia, ktoré nehody sa stávajú motoristom častejšie a tie radšej vylúčia z bežného poistného krytia a ponúknu ho za extra peniaze. Platí to aj pri poistení čelného skla. 


Situáciu keď od vpredu idúceho auta odskočil kameň a poškodil vám čelné sklo určite veľa vodičov pozná osobne. Pri tejto nehode vám povinné zmluvné poistenie (PZP) zvyčajne nepomôže, ak nemáte túto udalosť špeciálne pripoistenú. V poisťovni pravdepodobne neuspejete ani keby ste si našli „ochotného“ vinníka.

Poisťovne vysvetľujú dôvody prečo nechcú rozbité sklo riešiť z PZP podobne.

„Vo väčšine prípadov rozbitých čelných skiel od odleteného kamienka nie je možné identifikovať vinníka alebo ho „chytiť“ a zastaviť,“ uvádza Lucia Makayová, hovorkyňa Generali poisťovne.

Ak by sa vám nejako podarilo zastaviť vinníka, je potrebné hneď na mieste nehody a s ním spísať záznam o nehode, ktorý musí podpísať. „Deklarovaný vinník si musí byť svojej viny, teda zodpovednosti za vznik konkrétnej škody, vedomý a túto skutočnosť musí aj písomne deklarovať svojmu PZP poisťovateľovi. V sporných prípadoch, odporúčame privolať políciu,“ dodáva Makayová.

Ak by ste si zapamätali vinníkovu ŠPZ alebo odfotili jeho auto poisťovni to nebude stačiť ako dôkaz. Bez jasnej a podpísanej vinny vám z PZP škodu neuhradia a odporúčajú nehodu riešiť z havarijné poistenia alebo si škodu čelného skla pripoistiť v rámci PZP.

lista Neprehliadnite Ani priznanie vinníka nemusí stačiť

Ak by ste si našli „ochotného“ škodcu, ktorý vinu zoberie na seba poisťovne to budú preverovať, lebo im to bude zaváňať poistným podvodom.

„Stáva sa, že sa ľudia priznajú ku škodám, kde sa šetrením zistí, že ju viník spôsobiť nemohol, čím sa vystaví riziku obvinenia z účasti na poistnom podvode,“ upozorňuje Miroslav Chovan, riaditeľ Genertel poisťovne v našej poradni.

V prípade, ak si poškodený uplatní nárok na poistné plnenie z PZP poistenia škodcu , musí jednoznačným a nespochybniteľným spôsobom preukázať, že škoda vznikla z prevádzky toho motorového vozidla,“ zdôrazňuje Jana Tarčáková Janičová, hovorkyňa Axa poisťovne.

Dokazovať jeho vinnu bude veľmi ťažké ak nie nemožné. „Zároveň treba zdôrazniť, že je nemožné, aby vodič, ktorý riadi motorové vozidlo, vnímal to, či spod kolesa jeho vozidla bol vymrštený kameň, ktorý poškodil čelné sklo iného vozidla. Preto priznanie vodiča ku škode nie je v tomto smere významné,“ tvrdí Makayová.

Pripoistenie skla pomôže

Kvôli spomenutým prekážkam poisťovne odporúčajú pripoisťiť si škodu čelného skla extra.
V Generali si môže pripoistiť škody na čelnom skle od 18 eur ročne, pričom cena závisí od ceny nového čelného skla a ceny práce. “Uvedené pripoistenie kryje spolu s haváriou vrátane škôd od odleteného kamienka aj škody v prípade vandalizmu, odcudzenia a živelnej pohromy,” dodáva Makayová.

V Axa majú toto pripoistenie od 33 eur, ale aj s vašou 20% spoluúčasťou.


Ďalšia možnosť, ako sa chrániť pred týmito prípadmi, je havarijné poistenie. Generali ponúka v rámci havarijného poistenia pripoistenie čelného skla. Navyše ponúka výhodu, že táto poistná udalosť bude hradená bez spoluúčasti a bez vplyvu na bonus.

Ak by ste nemali v rámci havarijného postenia pripoistené čelné sklo, musíte rátať s vašou spoluúčasťou. „Zároveň je možné, že sa klient dostane v ďalšom období do nižšieho bonusového stupňa,“ dodáva Makayová.

V prípade, ak vám odletený kamienok poškodí čelné sklo len trocha a nie je nutná výmena skla, Generali vám uhradí opravu čelného skla v plnej výške bez odpočtu spoluúčasti a bez vplyvu na bonus aj bez pripoistenia čelného skla.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk