Asistenčné služby pri PZP sú limitované

Asistenčné služba vám môže pomôcť pri rôznych situáciách, ktoré sa vám môžu na ceste prihodiť. Nie je však všemocná. 


Pri povinnom zmluvnom poistení (PZP) vám poisťovne bežne ponúknu pomocnú ruku pri oprave vozidla, jeho odťahu či strate kľúčov. Vybaviť vám môžu aj náhradné ubytovanie či dopravu domov. Pri podpise zmluvy si však poriadne preštudujete aké výluky či limity vaša poistka obsahuje.

V prvom rade majú poisťovne finančné stropy. Genertel vám poskytne asistenciu pri PZP doma na Slovensku iba do výšky 100 eur a za hranicami do 300 eur. Nepomôže vám, keď ste šoférovali opitý či ste auto nedostatočne udržiavali. Úschovu nepojazdného vozidla vám zabezpečí iba na 3 dni.

Podobné limity majú aj iné poisťovne. Asistencia Allianz-Slovenskej poisťovne vám zabezpečí opravu vozidla na mieste iba do 70 eur na Slovensku a do 150 eur za hranicami. Navyše vám neuhradí náhradne diely pri oprave.

"Peňažné limity sú rôzne podľa poistného krytia a druhy asistencie," vysvetľuje Daniela Šulcová,hovorkyňa Komunálnej poisťovne. Tá pri oprave defektu na mieste vozidla uhrádza náklady do 50 eur  na Slovensku aj v zahraničí. Podobný limit má aj pri pri zámene paliva. Auto vám však uschová až do 10 dní.


Strata a zabuchnutie kľúčov


Pri strate kľúčov vám auto otvorí, ale už neuhradí nový zámok a kľúče. Genertel zabezpečí a zaplatí prácu zámočníka otvorenie auta a výmenu zámku, ostatné si musíte zaplatiť sami.

„V prípade záujmu o úhradu nákladov spojených s vydaním nových kľúčov, máme pripoistenie, ktoré uhradí náklady súvisiace so stratou kľúčov od auta alebo aj od bytu, dokladov alebo bankových kariet za 9,90 eur ročne,“ informuje Miroslav Chovan, riaditeľ Genertelu v našej poradni.

Ak si v aute zabuchnete kľúče a aj dieťa, môže ale aj nemusí vám pomôcť s jeho otvorením asistenčná služba. V prípade núdze volajte radšej hasičov alebo sanitku.

“Asistenčná služba nie je záchranná služba. V takomto prípade by rodič predpokladám riešil problém rýchlejšie a pragmatickejšie a neporovnával hodnotu poškodeného okna voči hodnote života uviaznutého v aute,” myslí si Chovan. Navyše pokiaľ by hrozilo ohrozenie života, môže asistenčná služba pomoc odmietnuť v záujme záchrany života s poukázaním na nutnosť zavolať zložky rýchlej pomoci.

Lista Odporucame

Geografické obmedzenia


Genertel vám pomôže doma aj v štátoch, kde platí slovenská zelená karta čiže vo väčšine Európy. „Kilometrový limit od bydliska máme 0 km znamená to, že vám pomôžeme na celom území Slovenska,“ vysvetľuje Chovan. V zámorí je však asistencia obmedzená alebo žiadna u väčšiny poisťovní. 

Komunálna poisťovňa vám v rámci asistenčných služieb, zabezpečí odtiahnutie nepojazdného vozidla do najbližšieho servisu, ale maximálne 50 km od miesta nehody v rámci Slovenska. V prípade poruchy v zahraničí je to do 120 eur.

Aj pri krádeží auta sa môžete obrátiť na asistenciu poisťovne, ktorá vám môže pomôcť zabezpečiť hotel, ale iba na niekoľko dni a iba lacný. Napríklad Alianz-Slovenská poisťovňa zaplatí izbu na Slovensku do 40 eur a v zahraničí do 70 eur.

Komunálna poisťovňa v prípade krádeže vozidla poskytne náhradné vozidlo, ale iba na na 24 hodín doma a v zahraničí na 48 hodín.

Pri problémoch s vinníkom nehody vám asistencia vybaví aj právnika, ale zaplatiť si ho už musíte sami.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk