Od čoho závisí cena poistenia úveru

Výška poplatku za poistenie úveru závisí od typu pôžičky, jej výšky, ale aj od rizík, ktoré si chcete pokryť.  

 
Pri výbere poistenia úveru by ste mali zvážiť viacero kritérií jeho výberu. Ak si ho správne namodelujete môžete na ňom ušetriť. 

V prvom rade by ste si mali poistenie vyberať podľa toho či máte spotrebný úver alebo hypotéku. Pri krátkodobom spotrebáku by ste možno úver poisťovať nemuseli vôbec. Prípadne, ak sa bojíte o svoju prácu vyberte si len toto riziko.

ČSOB poisťovni je napríklad výška poistného pri poistení spotrebných úverov kalkulovaná z počiatočnej výšky úveru. „Ceny poistenia tak nie sú citlivé na zmeny úrokových sadzieb, čo je výhoda v porovnaní s ponukou niektorých ďalších spoločností,“ tvrdí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny.

Poistenie hypotéky je drahšie


Na druhej strane, pri poistení úveru na bývanie, ktorý je zvyčajne dlhší si treba dávať pozor na viaceré riziká nielen stratu práce. Keďže hypotéka sa spláca aj niekoľko desaťročí mali by ste myslieť aj na to, že sa vám môže zhoršiť zdravie a pripoistiť si aj túto možnosť.

Vo väčšine poisťovní je výška poistného pri hypotéke závislá od dohodnutých rizík a od výšky úveru. Platí, že čím viac rizík si poistíte a čím vyšší úver máte tým viac zaplatíte. V ČSOB poisťovni sa cena pri rizikách smrť a invalidita odvíja od výšky úveru. „Pri rizikách práceneschopnosť a strata zamestnania sa poistné počíta z výšky splátky, keďže pri týchto rizikách poisťovňa poskytuje poistné plnenie práve vo forme splátok úveru,“ vysvetľuje Eliášová.

Kým poistenie spotrebného úveru vás môže stáť niekoľko eur mesačne, pri poistení hypotéky môžete platiť podľa jej výšky ani niekoľko desiatok eur. 

Lista Odporucame

Čo všetko kryje poistenie úveru


Poistenie schopnosti splácať úver kryje riziko nesplácania úveru v prípade nepredvídateľných životných situácií, do ktorých sa v priebehu splácania úveru môžete dostať . V poisťovni Poštovej banky máte na výber základný balík, ktorý kryje poistenie schopnosti splácať úver v prípade úmrtia, invalidity a pracovnej neschopnosti.

„Komplexný balík, navyše pokrýva aj stratu zamestnania a následnú nezamestnanosť,“ dodáva Angelika Farkašová, odborníčka na úvery z Poštovej banky v našej najnovšej poradni.

Poistenie úverov v ČSOB kryje podobné riziká, pričom pri hypotekárnych úveroch si môžete vybrať až z troch balíkov poistenia, kde najdrahší kryje všetky riziká vrátane straty zamestnania. Pri spotrebných úveroch táto poisťovňa ponúka dve balíky, kde si môžete zvoliť rizika smrti, invalidity, pracovnej neschopnosti, ale aj straty zamestnania.

Poštovej banka vám cez svoju poisťovňu poistí aj úver na kreditnej karte, čo nie je bežné vo všetkých poisťovniach. Na porovnanie ČSOB poisťovňa neposkytuje poistenie úveru na kreditnej karte.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk