Zmeny na dome môžu zmeniť aj poistné

Keď si prerobíte byt, či nadstavíte podkrovie v dome, zmení sa cena vášho bývania a to môže mať vplyv aj na vašu poistku. 

 
Stavebné zmeny na bytovom či rodinnom dome môžu zvýšiť cenu poistky, ale nie vždy. Zvýšia ju zvyčajne tak, že upravená nehnuteľnosť bude mať väčšiu hodnotu a teda aj poistenie by malo byť dojednané na vyššiu sumu. 

„Všetky stavebné úpravy, ktoré majú vplyv na cenu nehnuteľnosti ako napríklad nadstavba, prístavba či podstatná zmena vnútorného zariadenia alebo vzhľadu môžu mať vplyv na výšku poistnej sumy a poistného,“ vysvetľuje Gabriel Tóth,špecialista externej komunikácie Allianz – Slovenskej poisťovne. 

Ak sa vám napríklad zateplí bytový dom a jeho hodnota tým stúpne môže vám stúpnuť a cena poistného. V prípade, že si tvar strechy na dome zmeníte z plochej na sedlovú a urobíte v ňom podkrovnú izbu hodnota domu tiež stúpne, podobne by malo ísť hore aj poistné. 

Na druhej strane ak vám klesne cena domu v dôsledku zhoršenia lokality alebo cien na trhu, nemusí to znamenať zníženie poistného. Tóth vysvetľuje, že pri poistení domu sa poistná suma neodvíja od jeho trhovej ceny, ale od nákladov potrebných na jeho znovuvybudovanie. Poisťovňa vám môže poistné znížiť vtedy aj klesnú stavebné náklady na znovupostavenie či opravu vášho domu či bytu. 

Neprehliadnite:


Pozor na idexáciu poistnej sumy

Poisťovne používajú na úpravu ceny poistného indexáciu. Tá by vás mala chrániť pred tým, aby poistná suma budovy nebola nižšia ako je cena potrebná na jej znovuvybudovanie,teda od podpoistenia vášho domu. Indexáciu robia poisťovne každý rok a zohľadňujú pri nej ceny stavebných prác a ceny stavebných materiálov. Ak ceny stúpajú, ide hore aj cena vašej poistky, ale iba v prípade, že máte indexáciu dohodnutú v zmluve.

V poistení domácnosti sa poistná suma a poistné upravuje indexom životných nákladov.Ten zohľadňuje výšku spotrebiteľských cien tovarov a služieb teda infláciu.

Indexáciu môžete odmietnuť, ale mali by ste to poisťovni oznámiť a vysvetliť jej dôvody. V Allianz-SP platí, že odmietnuť zmenu poistnej sumy a poistného po indexácii môžete aj tým, že zaplatíte iba pôvodnú výšku poistného, a poistenie vám bude pokračovať aj naďalej. 

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk