Cena poistenia domu záleží aj na tom ako často v ňom bývate

Predtým než vám poisťovňa poistí váš dom či byt poriadne si ho preklepne. Pri stanovení ceny poistenia prihliada na niekoľko dôležitých faktorov.  

 
V prvom rade, cena poistenia nehnuteľnosti závisí predovšetkým od jej veľkosti. Byt s väčšou výmerou v metroch štvorcových bude drahší ako menší byt. U domu záleží aj na počte poschodí. Čím vyšší dom tým drahšia poistka. 

Na druhej strane poisťovne zvyčajne nezohľadňujú v poistke polohu bytu v bytovom dome. Byt na prízemí či v podkroví bude poistený rovnako.

Poisťovňu bude zaujímať aj hodnota vášho bytu či domu. Tu si môže urobiť vlastný odhad alebo sa riadiť podľa znaleckého posudku. Platí, že čím drahší dom tým drahšia bude aj poistka. Vek nehnuteľnosti tiež v niektorých poisťovniach zaváži, pretože starší dom je rizikovejší na rizika ako novší. Napríklad v ČSOB poisťovni, je hranica keď sa mení cena poistky 25 rokov. 

Pobyt a poloha

V tejto poisťovni záleží aj na tom ako dlho sa v poistenom dome zdržiavate do roka. Napríklad ak ste v dome menej ako pol roka môže byť poistka až o 20 eur drahšia ako pri tom istom dome, ktorý obývate celoročne. Riziko, že vám nehnuteľnosť niekto alebo niečo poškodí je pri menej obývaných budovách ako sú chaty zrejme vyššie. 

Miesto nehnuteľnosti je tiež dôležité. Pri poistení proti povodniam vám poistka stúpne , ak ste v rizikovej oblasti náchylnej na záplavy. Prípade, ak bývate v zlej štvrti vo veľkom meste môže vás poistenie proti vandalizmu stáť viac ako na tichej dedine. 

Dôležité sú pre poisťovateľa aj materiály z akých bol váš dom postavený. Tehlový dom si môžete poistiť lacnejšie lebo je pri ňom menšie riziko požiaru ako napríklad pri drevenom dome. 

Napokon poisťovňa pri cene poistky zváži aj výšky vašej spoluúčasti. Platí, že ak sa budete podieľať na škode vyššou sumou, poistka môže byť lacnejšia. 

Ako ušetriť na poistke

Správnym výberom poistného krytia si tiež môžete ovplyvniť cenu poistky. Ak si dáte kryť viacero rizík poistné stúpne. Keď si chcete byt poistiť len proti živelným pohromám ako je krupobitie či záplavy bude to lacnejšie ako keby ste si chceli byt ochrániť aj proti krádeži či vandalizmu. 

Ušetriť môžete aj keď zaplatíte poistné celé na rok dopredu. Napríklad ČSOB poisťovňa vám vtedy dá 5% zľavu ako keby ste platili poistné raz za polrok. Zľavu v tejto poisťovni dostanete aj keď si poistenie uzatvoríte cez internet a to vo výške 10%. 

Ušetríte tiež ak si v poisťovni dáte poistiť nielen nehnuteľnosť, ale aj domácnosť. „Klientom, ktorí majú v našej poisťovni už existujúce poistenie, poskytujeme na poistenie domácnosti 10% obchodnú zľavu,“ uvádza Miroslav Škripec, riaditeľ úseku neživotného poistenia poisťovne Kooperativa v našej novej poradni. 
 
Neprehliadnite:

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk