Matky-podnikateľky si musia platiť zdravotné poistenie

Matka, ktorá pracuje popri materskej dovolenke na dohodu prípade na živnosť nie je nijako zvýhodnená v platení zdravotných odvodov. 

 
Šikovné mamičky, ktoré si chcú popri materskej či rodičovskom príspevku privyrobiť na dohodu či živnosť úľavy na odvodoch nedostanú.

Snáď jediná výhoda pre pracujúcu matku na materskej dovolenke je tá, že počas poberajúca materskej dávky (štandardne 34 týždňov teda necelých 9 mesiacov) nemusí platiť mesačné preddavky na zdravotné poistné. Je to v podstate len odklad platenia, lebo prípadné nedoplatky musí aj tak vyrovnať v rámci ročného zúčtovania zdravotného poistného.

Iný postup platenia je vtedy, ak už mamička nepoberá materskú, ale len rodičovský príspevok. Matka podnikateľka si musí v závislosti od toho, platiť preddavky na poistné podľa toho aký príjem z podnikania priznala vo svojom daňovom priznaní. „Preddavok sa neplatí iba vtedy, ak by vypočítaný preddavok bol 2,99 eur a menej,“ informuje Monika Šimunová, hovorkyňa poisťovne Dôvera. 

Koľko bude mamička platiť sa dozvie z ročného zúčtovania, ktoré za ňu urobí poisťovňa. „Do výpočtu vstupuje základ dane z príjmov z podnikania dosiahnutý počas poberania materského alebo rodičovského príspevku,“ dodáva Šimunová.

Ak by matka pracovala na materskej na dohodu ani v tomto prípade sa zdravotným odvodom nevyhne. „Pre účely zdravotného poistenia sa považuje za zamestnanca a odvody za ňu uhrádza jej zamestnávateľ,“ vysvetľuje Zuzana Bavoľárová, manažérka odboru výberu poistného a vymáhania pohľadávok, Union zdravotnej poisťovne.

Minimálne stropy nie sú

Navyše, pracujúca mamička by sa odvodom nevyhla, ani pri nízkych príjmoch. Nie je totiž určený nejaký minimálny či ročný limit. 

Zarábajúcej matke sa vypočítava poistné na zdravotné poistenie od jedného centu. Strop príjmu dokedy platiť poistné a odkedy jej povinnosť platiť poistné vznikne nie je určený ani mesačne a ani ročne,“ informuje hovorkyňa poiťovne Dôvera. 

Bavoľárová z Unionu dodáva, že matka by mohla byť oslobodená od platenie poistného iba pokiaľ by išloo vyňaté príjmy, ktoré nepodliehajú zdravotnému poisteniu.

Neprehliadnite:

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk