Pozor na výluky z cestovného poistenia

Pred uzavretím cestovného poistenia alebo pred vycestovaním si dôkladne podmieny poistenia a najmä výluky z neho 


Poisťovne vám neuhradia poistnú udalosť vždy. Sú opatrné a opatrnosť vyžadujú aj od vás.

„Poistenec napríklad stráca nárok na náhradu od poisťovne, ak sa vedome správa rizikovo a ovplyvňuje vznik poistnej udalosti napríklad pod vplyvom alkoholu alebo omamných látok,“ uvádza Peter Ripka, manažér Odboru upisovania rizík a produktového manažmentu Retail z ČSOB Poisťovni v našej poradni.

Allianz-Slovenskej poisťovni je sú vo výlukách napríklad škody spôsobené úmyselne alebo hrubou nedbanlivosťou poisteného, či škody vzniknuté v dôsledku konzumácie alkoholu a drog. „Pri poistení batožiny sa poistenie nevzťahuje na škodu spôsobenú krádežou vecí ponechaných bez dohľadu či vreckovou krádežou,“ informuje Gabriel Tóth, špecialista externej komunikácie tejto poisťovne.

Union poisťovni vám nepreplatia aj škody ktoré súvisia s s teroristickými činmi a vojnovými udalosťami.


Nie je šport ako šport

Rekreačné športovanie ako plážový volejbal vám poisťovne poistia bez problémov v ich základných balíčkoch. Ale väčšina poisťovní má taktiež zadefinované nebezpečné športy a činnosti, ktoré sú z poistenia vylúčené. Napríklad horolezectvo, kaňoning, lyžovanie mimo vyznačených tratí si musíte pripoistiť zvlášť, keďže riziko úrazu je vyššie. 

Allianz-SP považuje za rizikové aj vodné lyžovanie, potápanie do hĺbky viac ako 20 metrov či jazdu na plachetnici a jachte. Jaskyniari či priaznivci lietania si tiež musia za poistenie priplatiť. „Rizikové skupiny, ktorá ustanovuje rozsah športov, činností a prác, za ktorú poisťovateľ uplatňuje prirážku na poistnom.Športy, činnosti alebo práce, ktoré nespadajú do rizikovej skupiny, sú zahrnuté v štandardnom krytí,“ dodáva Tóth.

Medzi rizikové športy v Unione patria napríklad horolezectvo od nadmorskej výšky 4 000 m, letecké športy (paragliding, parašutizmus), skoky na lane či poľovníctvo. 


Koľko by ste napríklad zaplatili za pripoistenie raftingu napríklad v Slovinsku na týždeň? V Allianz-SP by toto poistenie stálo 8,12 eur, ak by bol rafting na pokojnej rieke. V prípade, ak by ste plánovali rafting na divokej vode so stupňom obtiažnosti WW3 a viac táto poisťovňa uplatní prirážku a poistné by vás vyšlo na dvojnásobok pôvodnej ceny - 16,24 eur. 

Union by vám rizikový rafting v Slovinsku poistila od 11,34 eur za sedem dní pobytu. 


Neprehliadnite:

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk