Pozor na výluky z cestovného poistenia

Pred uzavretím cestovného poistenia alebo pred vycestovaním si dôkladne podmieny poistenia a najmä výluky z neho.  


Poisťovne vám neuhradia poistnú udalosť vždy. Sú opatrné a opatrnosť vyžadujú aj od vás.

„Poistenec napríklad stráca nárok na náhradu od poisťovne, ak sa vedome správa rizikovo a ovplyvňuje vznik poistnej udalosti napríklad pod vplyvom alkoholu alebo omamných látok,“ uvádza Peter Ripka, manažér Odboru upisovania rizík a produktového manažmentu Retail z ČSOB Poisťovni v našej poradni.

V Allianz-Slovenskej poisťovni je sú vo výlukách napríklad škody spôsobené úmyselne alebo hrubou nedbanlivosťou poisteného, či škody vzniknuté v dôsledku konzumácie alkoholu a drog. „Pri poistení batožiny sa poistenie nevzťahuje na škodu spôsobenú krádežou vecí ponechaných bez dohľadu či vreckovou krádežou,“ informuje Gabriel Tóth, špecialista externej komunikácie tejto poisťovne.

V Union poisťovni vám nepreplatia aj škody ktoré súvisia s s teroristickými činmi a vojnovými udalosťami.


Nie je šport ako šport

Rekreačné športovanie ako plážový volejbal vám poisťovne poistia bez problémov v ich základných balíčkoch. Ale väčšina poisťovní má taktiež zadefinované nebezpečné športy a činnosti, ktoré sú z poistenia vylúčené. Napríklad horolezectvo, kaňoning, lyžovanie mimo vyznačených tratí si musíte pripoistiť zvlášť, keďže riziko úrazu je vyššie.

Allianz-SP považuje za rizikové aj vodné lyžovanie, potápanie do hĺbky viac ako 20 metrov či jazdu na plachetnici a jachte. Jaskyniari či priaznivci lietania si tiež musia za poistenie priplatiť. „Rizikové skupiny, ktorá ustanovuje rozsah športov, činností a prác, za ktorú poisťovateľ uplatňuje prirážku na poistnom. Športy, činnosti alebo práce, ktoré nespadajú do rizikovej skupiny, sú zahrnuté v štandardnom krytí,“ dodáva Tóth.

Medzi rizikové športy v Unione patria napríklad horolezectvo od nadmorskej výšky 4 000 m, letecké športy (paragliding, parašutizmus), skoky na lane či poľovníctvo.


Koľko by ste napríklad zaplatili za pripoistenie raftingu napríklad v Slovinsku na týždeň? V Allianz-SP by toto poistenie stálo 8,12 eur, ak by bol rafting na pokojnej rieke. V prípade, ak by ste plánovali rafting na divokej vode so stupňom obtiažnosti WW3 a viac táto poisťovňa uplatní prirážku a poistné by vás vyšlo na dvojnásobok pôvodnej ceny - 16,24 eur.

Union by vám rizikový rafting v Slovinsku poistila od 11,34 eur za sedem dní pobytu. 


Neprehliadnite:




 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk