Oplatí sa spoliehať na cestovné poistenie cez platobnú kartu?

Rozdiel medzi bežným cestovným postením a poistkou, ktorú vám banka ponúkne cez kreditku či debetku je minimálny. Na dovolenke využijete zvyčajne iba jedno z nich.  

 
Rozdiely medzi týmito poisteniami môžu byť v rozsahu krytých rizík, v zmluvných podmienkach a v samotnej cene takéhoto poistenia. Všetky tieto tri faktory by ste mali zvážiť, aby ste zbytočne neplatili za niečo čo nepotrebujete alebo čo vám nestačí a museli by ste si dokupovať ďalšie poistenie.

Ceny sú podobné

V Tatra banke cestovné poistenie nie je automaticky súčasťou, ani bonusom ku kreditnej karte a je spoplatňované je samostatne. Jeho rozsah je podobný ako u bežného cestovného poistenia. Pokryje vám poistenie liečebných nákladov, úraz, batožinu, zodpovednosť za škodu či doplnkové asistenčné služby.

Poistenie je možné uzavrieť ihneď pri vydaní karty alebo si ho môže držiteľ karty dokúpiť kedykoľvek počas jej platnosti. „Na výber majú klienti individuálne poistenie, ktoré sa vzťahuje výlučne na držiteľa karty, alebo rodinné poistenie,“ dodáva Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky.

Ceny cestovného poistenia ku kreditke sú podobné alebo aj lacnejšie ako u iných cestovných poistení. Poistenie s vyšším poistným krytím vás vyjde na 43,15 eur na rok. Lacnejšie s nižším krytím si kúpite za 23,90 eur na rok. V Tatra banke si môžete dokúpiť cestovné poistenie aj k debetnej karte, za 19,58 eur na rok.

Porovnajte si ceny celoročného cestovného poistenia v niektorých poisťovniach v nasledujúcej tabuľke:
 
Poisťovňa cena
Allianz - Slovenská poisťovňa 118,15 eur
Generali 42 eur
Union poisťovňa 23,73 eur

zdroj: weby poisťovní


V Slovenskej sporiteľni si cestovné poistenie môžete dokúpiť ku všetkým druhom debetných kariet a ku kreditnej karte VISA Exclusive, určenej pre klientov privátneho bankovníctva.

Podľa Smolkovej je jeho výhodou to, že ste poistený aj v prípade krátkodobých a nepredvídaných ciest do zahraničia, napríklad za nákupmi, teda nie len počas dovolenky. Podobne vysvetľuje výhodu poistenia ku karte aj hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. „ Ak má klient poistenie ku platobnej karte, tak je poistený počas celej doby existencie karty. Nemusí pred každou cestou do zahraničia myslieť na to, že sa má poistiť,“ uvádza.

Využiť môžete len jednu poistku

Ak cestujete na dovolenku a máte kreditku s poistením a zaroveň ste si kúpili aj iné cestovne poistenie môžete sa rozhodnúť, z ktorej poistky si prípadnú poistnú udalosť uplatníte.

Oslovené banky aj poisťovne odporúčajú použiť tú poistku, pri ktorej máte vyššie poistné krytie. V praxi to vyzerá tak, že si vyberiete vyhodnejšiu poistku. Napríklad, ak máte poistenie ku kreditke, ktoré vám kryje liečebné náklady do výšky 150 000 eur a poistenie z cestovky s krytím do 100 000 eur, tak využijete to prvé. 

Tatra banka vám dokonca ponúkne aj pripoistenie k cestovnému poisteniu k platobnej karte. Držitelia drahších kreditných kariet ako Visa Platinum a MasterCard MercedesCard si môžu pripoistiť golfové rizíko.

Slovenská sporiteľňa  síce pripoistenia neponúka,ale napríklad k debetným kartám GOLD dostanete navyše poistenie oneskorenia letu, zdržanie batožiny leteckou spoločnosťou či poistenie storna zájazdu. 

Vo VÚB banke máte poistné zvyčajne pri drahších kreditných kartách. Lacnejšie kreditky nemajú poistenie zahrnuté. 

Tatra banka pri poskytovaní cestovného poistenia spolupracuje s Allianz - Slovenskou poisťovňou a sUnion poisťovňou. Slovenskej sporiteľňa má partnera v poisťovni Kooperativa.

Ročná platnosť, ale s prerušením

Pri poistení cez kartu si dajte pozor na to, že je to síce na rok, ale na prerušované cesty. Platí vždy iba niekoľko dní či skôr týždňov po vycestovaní. Zvyčajne je to 45, 60 alebo 90 dní. Ak by ste boli v zahraničí dlhšie musíte si kúpiť ročne neprerušované poistenie, ktoré je oveľa drahšie alebo si online predlžiť vaše doterajšie poistenie.

Neprehliadnite:

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk