Škody z nedbanlivosti vám havarijná poistka nepokryje

Keď si necháte pootvorené okno na aute a lejak vám zničí sedadlá od poisťovne nemusíte nič dostať. 


Živelná udalosť je jedným zo základných rizík havarijného poistenia motorových vozidiel. Ale , aby ste pri škodách z lejaku či krupobitia dostali od poisťovne náhradu, nesmiete škodám hoci aj neúmyselne pomáhať. V prípade, že vám do auta naprší cez otvorené strešné okno zrejme škodu nahradenú nedostanete.

„Poistenie sa nevzťahuje na škody, ktoré vznikli nesprávnym alebo nedostatočným uzavretím priestorov vozidla,“ vysvetľuje Zuzana Hliváková, marketingová riaditeľka Generali poisťovne.

Aj hovorkyňa AXA poisťovne Jana Janičová Tarčáková upozorňuje, že poistenec má povinnosť škodam predchádzať. Pripúšťa však, že by v hore menovanom prípade časť škody nahradili, ale uplatnili by krátenie na poistnom plnení podľa rozsahu zavinenia.

Keď vám krúpy zničia kapotu tu môžete s istotou rátať s pomocou havarijnej poistky, ak nemáte v zmluve náhodou vylúčenú práve túto živelnú udalosť. Hovorkyňa AXA poisťovne radí, aby ste si v zmluve poriadne pozreli čo je v poistení zahrnuté a čo už nie.

Čelné sklo si radšej pripoistite

Keď vám kameň od auta na diaľnici poškodí čelné sklo môžete škodu riešiť z havarijnej poistky,ale počítajte so spoluúčasťou. Ak ste náhodou zachytili číslo auta, od ktorého vám kameň poškodil sklo, skúste si ho zapísať a vymáhať si škodu z vinníkovho povinného zmluvného poistenia, ušetríte tak na spoluúčasti.

Tú nemusíte platiť ani v vtedy, ak si priplatíte k havarijnej poistke aj pripoistenie čelného skla. V Generali vám škodu preplatia bez spoluúčasti a bez vplyvu na bonus. Axa si účtuje spoluúčasť aj v prípade pripoistenia.

Cena pripoistenia čelného skla v Generali závisí od ceny nového čelného skla a ceny práce.Môže sa pohybovať v desiatkach eur ročne. V AXA si toto pripoistenie kúpite za 18 eur, ale rátajte s 20% spoluúčasťou a zo stropom na poistné plnenie vo výške 664 eur.

Neprehliadnite:




 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk