Ako sa dostanete k životnému poisteniu po príbuznom

Na koho prejde životné poistenie ak si zomrelý v zmluve neurčil osobu dediča? 


Sporiteľ alebo majiteľ životnej poistky si zvyčajne v zmluve označí aj osobu, zvyčajne z blízkej rodiny, ktorej by po jeho smrti bola jeho poistka vyplatená. Ak tak neurobí poisťovne majú istú postupnosť komu poistné plnenie vyplatia.


Ak nie je oprávnená osoba v čase poistnej udalosti určená klientom, postupujú poisťovne podľa Občianskeho zákonníka a právo na plnenie dostane ako prvá manželka či manžel, potom deti poisteného a napokon rodičia poistenca. Ak nemá blízkych príbuzných poistenie zdedia iný dediči podľa dedičského konania. Môžu to byť aj osoby, ktoré žili s poisteným po dobu najmenej jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktoré sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázané výživou na poisteného.

Ako dokázať smrť

Keď zdedíte životnú poistku čakajú vás aj isté papierovačky. „Oprávnené osoby musia smrť poisteného oznámiť písomne. Na žiadosti o vyplatenie poistného plnenia je vždy požadovaný úradne overený podpis žiadateľa o poistné plnenie,“ informuje Ružena Štiglicová, špecialistka pre podporu životného poistenia AXA.

K žiadosti musíte priložiť aj úradne overenú kópiu úmrtného listu, kópiu listu o prehliadke mŕtveho v prípade smrti následkom úrazu , kópiu policajnej správy a správu o závere vyšetrovania v prípade smrti následkom úrazu, záznam rýchlej zdravotníckej pomoci, ak je to relevantné, rodný list určenej oprávnenej osoby, ak ide o neplnoletú osobu (kópiu).

Podobné dokumenty vyžaduje aj ING životná poisťovňa. U nej je možné vykonať identifikáciu a overenie identifikácie poisteného alebo jeho zákonného zástupcu aj cez finančného agenta. “Overenie pravosti podpisu je možné vykonať prostredníctvom notára, miestneho alebo obecného úradu, “ dodáva Dušan Quis, generálny riaditeľ ING Životnej poisťovne.


Poisťovne by vám nemali účtovať žiadne poplatky pri poistnom plnení. Náklady vám vzniknú iba v súvislosti s úradným overením listín či podpisu.

Neprehliadnite:

Ako zrušiť čo najlacnejšie životnú poistku
Kedy voliť investičné a kedy kapitálové poistenie
Aké poplatky vás pri životnej poistke čakajú



 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk