Aké faktory sú dôležité pri výbere životného poistenia

Životné poistenie je dlhodobá záležitosť, preto pred jeho uzatvorením si treba dobre rozmyslieť čo ním chcete pokryť. POISTOVNE.sk zisťovali čo je pri výbere najdôležitejšie. 


Pri výbere životného poistenia si zvážte viacero faktorov. V prvom rade si ujasnite či chcete týmto poistením zaistiť rodinu pre prípad, že by sa vám niečo stalo. „Ak je cieľom poistenia len zaistenie pre prípad chorôb a úrazov – v takom prípade je vhodné napríklad rizikové životné poistenie,“ radí Ružena Štiglicova, špecialistka pre podporu životného poistenia v AXA.

Ak chcete popri poistení aj pravidelne sporiť na dôchodok či pre deti na štúdium alebo aj investovať vhodné investičné životné poistenie. „Ďalej sú dôležitými faktormi vek klienta, jeho rodinné zázemie a v neposlednom rade finančná situácia - aktuálne príjmy a predovšetkým záväzky klienta,“ dodáva Dušan Quis, generálny riaditeľ ING Životnej poisťovne. Poisťovne radia, aby ste sa pred rozhodnutím poradili s finančným agentom.

Okrem toho by ste nemali zabúdať ani na variabilitu produktu, aby ste si mohli poistenie prispôsobovať na základe vašej aktuálnej životnej situácie.

Dĺžka, cieľová sumu a cena poistenia

Pri výbere životného sporenia budete riešiť aj jeho dĺžku. Keď si chcete popri životnom poistení nasporiť a prilepšiť k dôchodku natavíte si poistnú sumu na svoj penzijný vek. „Pri rizikovom životnom poistení môže dĺžka poistnej doby závisieť napríklad od dĺžky úverového zaťaženia alebo dosiahnutie dospelosti detí“ vysvetľuje Štiglicova .

Podľa Quisa je najdôležitejší váš vek a motivácia. V prípade investičného poistenia je ideálna poistná doba do veku očakávaného odchodu do dôchodku. “Poistná suma na rizikovú zložku by mala v ideálnom prípade zabezpečiť pokrytie výdavkov na tri roky,” dodáva.

Poistné sumy sa určujú nilen podľa veku, ale aj podľa výšky vášho príjmu a  výšky pohľadávok. Podľa Štiglicovej by ste si mali položiť napríklad otázku koľko peňazí bude potrebovať vaša rodina na splatenie vašich pohľadávok či na život, ak sa vám niečo stane.

Pri výšku poistného sa tiež môžete rozhodovať sám, ale aj poisťovňa zváži najmä váš vek, zamestnanie, ale aj prekonané choroby. Nie všetky faktory sú dôležité pri jednotlivých druhoch poistenia. „Vek klienta má vplyv len na poistenia pre prípad chorôb, pri úrazových poisteniach a pripoisteniach nehrá žiadnu rolu,“ tvrdí špecialistka pre podporu životného poistenia v AXA.

V životnom poistení vo všeobecnosti platí, že čím ste starší, tým je vyššie aj poistné, čo vyplýva zo zvýšenej rizikovosti klienta. „Preto je vhodné zabezpečiť sa do budúcnosti už v mladosti,“ tvrdí Branislav Jendroľ, vrchný riaditeľ Úseku životného poistenia Generali v marcovej poradni.

Neprehliadnite:

 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk