Aké faktory sú dôležité pri výbere životného poistenia

Životné poistenie je dlhodobá záležitosť, preto pred jeho uzatvorením si treba dobre rozmyslieť čo ním chcete pokryť. POISTOVNE.sk zisťovali čo je pri výbere najdôležitejšie. 


Pri výbere životného poistenia si zvážte viacero faktorov. V prvom rade si ujasnite či chcete týmto poistením zaistiť rodinu pre prípad, že by sa vám niečo stalo. „Ak je cieľom poistenia len zaistenie pre prípad chorôb a úrazov – v takom prípade je vhodné napríklad rizikové životné poistenie,“ radí Ružena Štiglicova, špecialistka pre podporu životného poistenia v AXA.

Ak chcete popri poistení aj pravidelne sporiť na dôchodok či pre deti na štúdium alebo aj investovať vhodné investičné životné poistenie. „Ďalej sú dôležitými faktormi vek klienta, jeho rodinné zázemie a v neposlednom rade finančná situácia - aktuálne príjmy a predovšetkým záväzky klienta,“ dodáva Dušan Quis, generálny riaditeľ ING Životnej poisťovne. Poisťovne radia, aby ste sa pred rozhodnutím poradili s finančným agentom.

Okrem toho by ste nemali zabúdať ani na variabilitu produktu, aby ste si mohli poistenie prispôsobovať na základe vašej aktuálnej životnej situácie.

Dĺžka, cieľová sumu a cena poistenia

Pri výbere životného sporenia budete riešiť aj jeho dĺžku. Keď si chcete popri životnom poistení nasporiť a prilepšiť k dôchodku natavíte si poistnú sumu na svoj penzijný vek. „Pri rizikovom životnom poistení môže dĺžka poistnej doby závisieť napríklad od dĺžky úverového zaťaženia alebo dosiahnutie dospelosti detí“ vysvetľuje Štiglicova .

Podľa Quisa je najdôležitejší váš vek a motivácia. V prípade investičného poistenia je ideálna poistná doba do veku očakávaného odchodu do dôchodku. “Poistná suma na rizikovú zložku by mala v ideálnom prípade zabezpečiť pokrytie výdavkov na tri roky,” dodáva.

Poistné sumy sa určujú nilen podľa veku, ale aj podľa výšky vášho príjmu a  výšky pohľadávok. Podľa Štiglicovej by ste si mali položiť napríklad otázku koľko peňazí bude potrebovať vaša rodina na splatenie vašich pohľadávok či na život, ak sa vám niečo stane.

Pri výšku poistného sa tiež môžete rozhodovať sám, ale aj poisťovňa zváži najmä váš vek, zamestnanie, ale aj prekonané choroby. Nie všetky faktory sú dôležité pri jednotlivých druhoch poistenia. „Vek klienta má vplyv len na poistenia pre prípad chorôb, pri úrazových poisteniach a pripoisteniach nehrá žiadnu rolu,“ tvrdí špecialistka pre podporu životného poistenia v AXA.

V životnom poistení vo všeobecnosti platí, že čím ste starší, tým je vyššie aj poistné, čo vyplýva zo zvýšenej rizikovosti klienta. „Preto je vhodné zabezpečiť sa do budúcnosti už v mladosti,“ tvrdí Branislav Jendroľ, vrchný riaditeľ Úseku životného poistenia Generali v marcovej poradni.

Neprehliadnite:

 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk