Poisťovne preplatia aj zubnú protézu, ale iba obyčajnú

POISTOVNE.sk zisťovali, na podnet čitateľa, či poistenec má v zdravotnej poisťovni nárok na preplatenie prvej zubnej protézy. Zaujímalo nás či poisťovne preplatia všetky náklady alebo len časť z nich.  






Mohlo by vás zaujímať: Čo vám poisťovne preplatia u zubára v roku 2016?

 


Oslovené poisťovne uvádzajú, že bežnú zubnú náhradu preplatia v plnej výške, ale ak by ste chceli nadštandardnú protézu budete si musieť priplatiť.

„V prípade, že sa na výrobu použije nadštandardný materiál a poistenec s tým súhlasil, uhrádzame zubnú protézu tiež len do výšky štandardného materiálu. Rozdiel dopláca poistenec,“ informuje Monika Šimunová, PR špecialistka zdravotnej poisťovne Dôvera. V tejto poisťovni si musíte platiť aj za vyhotovenie odtlačkov vášho chrupu.

Podobný názor na preplatenie zubnej protézy má Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne. „Snímateľná náhrada čiastočná alebo celková v štandardnom prevedení patrí medzi zdravotné pomôcky na mieru, ktoré sú v plnom rozsahu hradené z verejného zdravotného poistenia, a preto poistenec nebude nič doplácať,“ hovorí.

Na výmenu počakajte tri roky

Ak by ste si chceli vymeniť starú protézu za novú aj vtedy máte nárok na preplatenie, ale nemôžete to robiť často.

„Minimálna životnosť snímateľných zubných náhrad je tri roky. Po uplynutí troch rokov a súhlase stomatológa, poistencovi uhradíme novú protézu,“ tvrdí Šimunová.

V prípade, že nemáte protézu, ale iba zubné korunky a mostíky, tie majú minimálnu životnosť 5 rokov. Podľa zákona pri tomto type náhrad máte povinnú spoluúčasť. Opäť za štandard si nemusíte priplácať, ale keď si zvolíte drahší materiál zdravotné poisťovne vám preplatia iba časť.

„Napríklad korunka vyhotovená v štandardnom prevedení stojí 41,92 eura. Poisťovňa dopláca 16,77 eura a poistenec 25,15 eura,“ približuje Šimunová.

Neprehliadnite:
Kedy poisťovňa preplatí operáciu v zahraničí
Poistenie úrazu vám liečebné náklady nepreplatí
Človek s viacerými príjmami zaplatí aj viacej odvodov


 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk