Na predĺženej materskej nad tri roky ste poistencom štátu

Keď vám končí trojročná rodičovská dovolenka môžete si ju predlžiť. Ako na to zisťoval portál POISTOVNE.sk.  

 
To, či zostanete na materskej dlhšie ako bežné tri roky (šesť rokov pri chorom dieťati) si dohodnete so svojim zamestnávateľom. „Podľa zákonníka práce sa zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku poskytne najdlhšie do piateho roku dieťaťa alebo ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku,“ informuje Barbora Petrová z tlačového odboru Ministerstva práce a sociálnych vecí. 

Automatický nárok na predlženie materskej nemáte a záleží na vašom zamestnávateľovi či vám poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez náhrady. O neplatené voľno ho však musíte požiadať. 

Ušetríte behanie po poisťovniach

Po skončení bežnej materskej nemusíte behať do všetkých poisťovní a prihlasovať či odhlasovať sa z poistenia. Ak ste počas materskej dovolenky nahlásený v sociálnej poisťovni na dôchodkové poistenie, nemusíte po 3 rokoch už nič v tejto poisťovni nahlasovať. Dôchodkové poistenie za vás bude naďalej odvádzať do sociálnej poisťovne štát. To isté platí aj pre zdravotné poistenie. 

„Za fyzickú osobu, ktorá sa prihlási na dôchodkové poistenie z dôvodu celodennej starostlivosti o dieťa, štát platí dôchodkové poistenie až do ukončenia starostlivosti o dieťa alebo do dňa, kedy sa opäť zamestná a bude povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec alebo ako SZČO,“ hovorí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne. 

Prácu si udržíte ale pozíciu nie vždy

Po návrate z materskej dovolenky po troch rokoch vám je zamestnávateľ zo zákona povinný zaradiť vás na pôvodnú prácu a pracovisko. „Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť vás na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve,“ dodáva Petrová. 

Ak by ste šéfovi neoznámili, že sa nehodláte z materskej vrátiť po troch rokoch môže to považovať za závažné porušenie pracovnej disciplíny a skončiť s vami pracovný pomer.

Neprehliadnite:
Lepšie zarábajúcim zamestnancom stúpnu odvody
Predčasní dôchodcovia už nebudú môcť pracovať na dohodu
Poistenie úrazu vám liečebné náklady nepreplatí
O dôchodkové poistenie na materskej musíte žiadať

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk