Genertel: Najviac nehôd sa stáva pri menších rýchlostiach

 


Pri náraze auta do pevnej prekážky v rýchlosti 50 km/h pôsobí na telo vodiča taká sila, akoby vážil 60-krát viac, ako na váhe doma. Napríklad 90 kilový muž by pri takomto náraze vážil viac ako 5 ton. Pri tej istej rýchlosti, by bez použitia bezpečnostných pásov, aj najsilnejší muž sveta narazil telom do volantu a predného okna a utrpel by veľmi vážne, ak nie smrteľné zranenia. Hlavne pasažieri na zadných sedadlách na takéto riziko zabúdajú a nepoužívajú pásy.

Bezpečnosť áut sa určuje podľa použitých bezpečnostných prvkov, čo pre nepripútaného spolujazdca znamená, že z auta, ktoré je ohodnotené ako najbezpečnejšie sa razom stane rakva na ceste. „Motoristi a pasažieri v autách by nemali zabúdať ani na to, že kým oni jazdia bezpečne, chybu môže spraviť ten druhý, ale náraz bude rovnako silný. Odporúčame preto využívať všetky možnosti zvýšenia bezpečnosti a nespoliehať sa, že keď jazdím opatrne, tak nemôžem havarovať“ hovorí Miroslav Chovan, riaditeľ poisťovne Genertel.

Najzraniteľnejšie sú bohužiaľ deti, ktoré nesedia riadne pripútané v detskej sedačke, ale ich drží dospelý na rukách. Aj desaťkilové dieťa pri náraze zrazu akoby vážilo aj niekoľko sto kíl a pri náraze ho za žiadnych okolností nikto neudrží. Na základe štatistík poisťovne Genertel sa najviac nehôd stáva spravidla práve pri menších rýchlostiach v mestách a ich aglomeráciách.

„Ak máte odvahu vyskúšať náraz v aute bez následkov, môžete tak urobiť už tento víkend v Bratislave, kde vám umožníme zažiť na vlastnej koži náraz v rýchlosti 30 km/h.“ dodáva Miroslav Chovan. Online poisťovňa Genertel priniesla na Autosalón simulátor nárazu, ktorý si budú môcť návštevníci vyskúšať od piatka 20. do nedele 22. apríla 2012 v priestoroch vonkajšieho stánku poisťovne neďaleko hlavného vchodu.

Genertel vám tiež umožní prepočítať si výhodnosť svojej poistky alebo získať každý deň od piatka do nedele 200 eur. 

Nepoistené auto v zahraničí môže skončiť v šrote 
Škody po výtlkoch si radšej odfoťte 
Na Slovensku nemá žiadnu poistku 7% áut
 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk