Zvýšené platby od poisťovní nestačia na problémy v zdravotníctve

Platby zdravotných poisťovní pokrývajú vyššie platy sestier len asi z dvadsiatich percent, vyššie platy lekárov nepokryjú od júla vôbec.
 

  Prepúšťanie sestier a rušenie nemocničných oddelení môže v druhom polroku akcelerovať výraznejším tempom ako doteraz, ak sa nepristúpi k reálnemu riešeniu situácie. Povedal to v pondelok po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko. Zopakoval, že vyššie platy lekárov a sestier schválila vláda a parlament, preto by tieto inštitúcie mali vyriešiť aj problémy, ktoré ich prijatím vznikli. 

Ako povedal, krízovú situáciu by pomohol stabilizovať ústretový postoj sestier ku kompromisnému riešeniu, napríklad k postupnému zvyšovaniu miezd namiesto skokového navýšenia. Návrhy zákonov zvyšujúce platy lekárov a sestier sú podľa Petka na hrane ústavnosti, asociácia sa prihovára za vypracovanie jedného zákona, ktorý by zahŕňal platové pomery všetkých skupín zamestnancov v zdravotnícke. Od nemocníc po vzoroch sestier a lekárov teraz totiž vyššie mzdy zakotvené v zákone žiadajú aj laboranti, technici, röntgenológovia a ďalší. 

Šéf ANS zdôraznil, že nemocnice teraz na mzdy dávajú 85 percent rozpočtov a platby zdravotných poisťovní pokrývajú vyššie platy sestier len asi z dvadsiatich percent, vyššie platy lekárov od júla vôbec. Ak by ajVšeobecná zdravotná poisťovňa zvýšila od júna platby nemocniciam na maximum, stále to podľa neho pokryje iba 65 percent trhu, lebo 35 percent obhospodarujú súkromné poisťovne. 

Návrhy, ktorými chce ministerka riešiť situáciu považuje Petko za logické, za dva týždne budú rokovania medzi ANS a ministerkou pokračovať. Zvolenská prostredníctvom poslanca Smeru-SD Richarda Rašiho predloží do parlamentu dva návrhy zákonov, ktorými chce riešiť nedostatok peňazí v systéme. Zmení sa vykazovanie platobnej schopnosti zdravotných poisťovní tak, aby nemuseli viazať na účte taký veľký balík peňazí ako dnes. Uvoľnia sa tak milióny eur zo štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Druhým návrhom má byť zmena prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami, kde pribudne aj parameter chorobnosti.  

Pozrite si tiež:
Nová vláda opäť chystá zákaz zisku poisťovní
Malé nemocnice sa dohodli s poisťovňami na platoch
Kedy má cudzinec nárok na zdravotné poistenie

Vyberáme z Poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk