Zvýšené platby od poisťovní nestačia na problémy v zdravotníctve

Platby zdravotných poisťovní pokrývajú vyššie platy sestier len asi z dvadsiatich percent, vyššie platy lekárov nepokryjú od júla vôbec.
 

  Prepúšťanie sestier a rušenie nemocničných oddelení môže v druhom polroku akcelerovať výraznejším tempom ako doteraz, ak sa nepristúpi k reálnemu riešeniu situácie. Povedal to v pondelok po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko. Zopakoval, že vyššie platy lekárov a sestier schválila vláda a parlament, preto by tieto inštitúcie mali vyriešiť aj problémy, ktoré ich prijatím vznikli. 

Ako povedal, krízovú situáciu by pomohol stabilizovať ústretový postoj sestier ku kompromisnému riešeniu, napríklad k postupnému zvyšovaniu miezd namiesto skokového navýšenia. Návrhy zákonov zvyšujúce platy lekárov a sestier sú podľa Petka na hrane ústavnosti, asociácia sa prihovára za vypracovanie jedného zákona, ktorý by zahŕňal platové pomery všetkých skupín zamestnancov v zdravotnícke. Od nemocníc po vzoroch sestier a lekárov teraz totiž vyššie mzdy zakotvené v zákone žiadajú aj laboranti, technici, röntgenológovia a ďalší. 

Šéf ANS zdôraznil, že nemocnice teraz na mzdy dávajú 85 percent rozpočtov a platby zdravotných poisťovní pokrývajú vyššie platy sestier len asi z dvadsiatich percent, vyššie platy lekárov od júla vôbec. Ak by ajVšeobecná zdravotná poisťovňa zvýšila od júna platby nemocniciam na maximum, stále to podľa neho pokryje iba 65 percent trhu, lebo 35 percent obhospodarujú súkromné poisťovne. 

Návrhy, ktorými chce ministerka riešiť situáciu považuje Petko za logické, za dva týždne budú rokovania medzi ANS a ministerkou pokračovať. Zvolenská prostredníctvom poslanca Smeru-SD Richarda Rašiho predloží do parlamentu dva návrhy zákonov, ktorými chce riešiť nedostatok peňazí v systéme. Zmení sa vykazovanie platobnej schopnosti zdravotných poisťovní tak, aby nemuseli viazať na účte taký veľký balík peňazí ako dnes. Uvoľnia sa tak milióny eur zo štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Druhým návrhom má byť zmena prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami, kde pribudne aj parameter chorobnosti.  

Pozrite si tiež:
Nová vláda opäť chystá zákaz zisku poisťovní
Malé nemocnice sa dohodli s poisťovňami na platoch
Kedy má cudzinec nárok na zdravotné poistenie

Vyberáme z Poistovne.sk

53665

Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností

Poisťovňa Kooperativa získala od holandskej skupiny UMD Group 35-percentný podiel vo firme Universal maklérsky dom.
14.03.2024
Čítať viac o Kooperativa získala menšinový podiel v jednej z maklérskych spoločností
hands-grasping-a-steering-wheel

Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel

Väčšina poisťovní zdvihla ceny poistného na vozidlá ako reakciu na rastúce ceny energií, náhradných dielov, servisu, ako aj vyšší počet dopravných nehôd. Oplatí sa vôbec havarijné poistenie alebo pripoistenie vozidiel? Poradíme.
13.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Na čo nezabudnúť pri poistení firemných vozidiel
bankovky3

Skupina Generali v minulom roku rástla

Skupina Generali dosiahla v minulom roku hrubé predpísané poistné 82,5 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 5,6 %.
12.03.2024
Čítať viac o Skupina Generali v minulom roku rástla

Vyberáme z banky.sk