Skoré zrušenie životnej poistky sa neoplatí

Ak máte finančné ťažkosti, a chceli by ste predčasne zrušiť vaše životné poistenie prerobíte. Poisťovne vám siahnu na nasporenú sumu a navyše vám negarantujú, že sa vám vôbec vráti to čo ste tam vložili.  

  Na POISTOVNE.sk sa obrátil čitateľ s otázkou či môže predčasne zrušiť životné poistenie a aké sú podmienky pri jej ukončení. Uviedol, že poistku si platí už šesť rokov. Keďže oslovené poisťovne chceli o klientovi vedieť viac namodelovali sme niekoľko príkladov.
ING Životnej poisťovni si klient platí kapitálové životné poistenie ProAktiv, pri ktorom sa nevytvára odkupná hodnota. „Je teda možné ho zrušiť kedykoľvek bez dodatočných sankcií v podobe zníženej vyplatenej sumy,“ vysvetľuje Petra Mušková, produktová manažérka ING Životnej poisťovne. 

Pripomína, že musíte dodržať termíny na výpoveď poistnej zmluvy stanovené zákonom Výpoveď musí byť poisťovateľovi doručená najneskôr šesť týždňov pred koncom poistného obdobia. Poisťovateľ a poistník sa môžu na zániku poistenia aj dohodnúť. „Pri zrušení zmluvy dohodou zmluva zanikne k najbližšej splatnosti poistného v závislosti od frekvencie jeho platenia,“ dodáva Ružena Štiglicová, špecialistka pre podporu životného poistenia AXA poisťovne.

Ak by ste mali v ING Životnej poisťovni kúpené investičné poistenie GarantING tiež môžete ukončiť poistnú zmluvu kedykoľvek, keďže ide o jednorazovo platený produkt. Pri predčasnom ukončení poistnej zmluvy vám poisťovňa vyplatí nasporenú sumu, ale zníženú o poplatok za jej predčasné ukončenie, ktorý je 5 % z hodnoty vášho osobného účtu ku dňu ukončenia poistenia. „Súčasne je v prípade produktu GarantING dôležité spomenúť, že na výplatu odkupnej hodnoty pred ukončením doby poistenia sa nevzťahuje garancia 100% návratnosti počiatočnej hodnoty investície,“ dodáva Mušková. 

Keď sa napriek poplatkom a hroziacim stratám za predčasné ukončenie životnej poistky rozhodnete ju zruši, na peniaze od poisťovne nebudete čakať dlho. „Poistné plnenie je splatné do pätnástich dní po tom, čo poisťovateľ skončil poistné vyšetrenie potrebné na zistenie rozsahu povinnosti poisťovateľa plniť,“ vysvetľuje Mušková. Poistné vyšetrenie musí poisťovňa vykonať bez zbytočného odkladu. Ak ho poisťovňa nemôže ukončiť do mesiaca mala by vám poskytnúť primeraný preddavok, ktorý si však určuje sama. 
 
Pozrite si tiež:
Peniaze v poisťovniach nie sú chránené ako v banke 
Životné poistenie môže niekedy zarobiť viac ako termínovaný vklad 
Sporiť si na dôchodok je zodpovedné 

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk