Škody po výtlkoch si radšej odfoťte

Pri menších škodách na aute postačí fotodokumentácia, pri škodách väčšieho rozsahu poisťovne odporúčajú privolať políciu. 


Sneh a silný mráz spôsobujú nemalé škody na cestných komunikáciách a následne na motorových vozidlách. V tomto roku eviduje Allianz-Slovenská poisťovňa zatiaľ 150 hlásených škôd, ktoré vznikli pre výtlky na cestách. Poistné plnenie predstavuje 154,2 tis. eur, pričom priemerná škoda bola niečo cez tisíc eur. Vlani zaznamenala 1 158 poistných udalostí s poistným plnením 1,19 mil. eur.

Poisťovňa Generali Slovensko zatiaľ zaevidovala od začiatku roka vyše 30 takýchto škôd. Výraznejšie nahlasovanie škôd ešte len čaká v najbližších týždňoch. V minulom roku ich zaznamenala zhruba 150 s plnením takmer 120 tis. eur. S nahlasovaním takýchto poistných udalostí sa stretáva aj poisťovňa Wüstenrot. "Presné štatistiky nevedieme, škody takéhoto typu sa však samozrejme vyskytujú, ich výška vždy záleží na miere poškodenia vozidla," povedal marketingový špecialista poisťovne Wüstenrot Šimon Kollár.

Prejazd výtlkom môže v závislosti od jeho hĺbky a rýchlosti auta spôsobiť podľa poisťovne Genertel nemalé škody. "V zásade platí, že správca ciest zodpovedá za škody a výtlky na cestách," povedal člen predstavenstva pre priamy a medzinárodný obchod poisťovne Genertel Petar Dobrič. Spravidla však správcovia odmietajú podľa neho úhradu škôd a vo väčšine prípadov to odôvodňujú aj tým, že chýba jasný dôkaz. Poisťovne preto odporúčajú uzatvoriť si havarijné poistenie.

Pri vzniku poistnej udalosti je podľa poisťovne Generali dôležité, aby klient na mieste nehody výtlk riadne zdokumentoval a následne čo najskôr poistnú udalosť nahlásil. Pri menších škodách postačí fotodokumentácia, pri škodách väčšieho rozsahu sa odporúča privolať políciu. V poisťovni Allianz je možné poškodenie vozidla uplatniť z havarijného poistenia bez ohľadu na to, či udalosť prešetrovala polícia alebo nie. V poisťovni Wüstenrot je rozhodujúca výška škody, ktorú poisťovňa odhadne po obhliadke vozidla. V prípade, že je vyššia ako dojednaná spoluúčasť, poisťovňa po splnení všetkých podmienok pristupuje k poistnému plneniu.

Pokiaľ motorista nemá uzatvorené havarijné poistenie, môže si náhradu škody uplatniť z poistenia zodpovednosti za škodu správcu komunikácie, tento proces preukazovania zodpovednosti je však náročnejší. Ďalšou možnosťou je mimosúdna dohoda so správcom komunikácie alebo vymáhanie škody od správcu komunikácie na súde v občiansko-právnom konaní. "Motorista musí preukázať zodpovednosť príslušného správcu komunikácie za vzniknutú škodu," dodala hovorkyňa poisťovne Allianz Lucia Muthová. 

Pozrite si tiež:
Allianz – Slovenská poisťovňa hlási škody po snehovej kalamite 
Aj škody z tuhej zimy sa dajú poistiť 
Generali: Mrazy spôsobili už škody za desaťtisíce eur


Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk