Genertel: Sex v aute mala vyše tretina motoristov

 


Každý tretí motorista už mal niekedy sex za volantom. Aj keď takmer všetci z nich sa mu venovali v odstavenom aute, našli sa aj takí, ktorí sa neunúvali auto zastaviť. Z nich takmer 15 % malo vďaka tomu dokonca nehodu. Aj takéto výsledky priniesol prieskum online poisťovne Genertel prostredníctvom hry Aké je tvoje šoférske IQ na sociálnej sieti Facebook.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že až na niekoľkých všetci vedia, že v zime je zákonná povinnosť mať zimné pneumatiky. Len približne polovica však vie, čo presne hovorí legislatíva – sú povinné, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. Zároveň si vyše 90 percent motoristov uvedomuje, že brzdnú dráhu ovplyvňuje najmä hmotnosť vozidla a jeho rýchlosť. „Aj napriek tomu sme v zimnom období denne svedkami kolízií a nebezpečných situácií, ktoré sú spôsobené nedodržaním bezpečnej vzdialenosti, lepenia sa rýchlejších na autá pred sebou či nedodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti v obci. Dokonca vídať občas motoristov, ktorí jazdia bez ohľadu na podmienky na cestách s letnými pneumatikami,“ povedal Miroslav Chovan, riaditeľ poisťovne Genertel.

Celkovo možno povedať, že motoristi na Facebooku teoreticky vedia jazdiť bezpečne, ohľaduplne a úsporne. Napríklad zhruba 73 percent používateľov jazdí na trojprúdovej diaľnici správne v pravom pruhu a ostatné využívajú na predbiehanie. Rovnaký počet správne odpovedal, že aquaplaning, teda strata kontaktu pneumatiky s vozovkou, vzniká keď pneumatika nestíha odvádzať vodu. Ďalších 11 percent odpovedalo, že vzniká keď dlho prší, čo možno tak isto považovať za správne.

„Sme veľmi radi, že až vyše 95 percent motoristov vozí svoje deti pripútané v detskej autosedačke. Ak aj opomenieme, že je to povinné, autosedačka výrazne zvyšuje šance dieťaťa prežiť nehodu a ochráni ho pred vážnymi zraneniami,“ povedal Chovan. K nebezpečnému vozeniu detí na kolenách dospelého vpredu alebo vzadu sa priznalo len 1,4 percenta respondentov.

Prieskum ukázal aj to, že mnoho vodičov nevie, aké doklady si netreba zabudnúť doma pri ceste autom do zahraničia a len niečo vyše 71 percent označilo správnu odpoveď - zelenú kartu. Tá je dokladom o povinnom zmluvnom poistení a kto ju v zahraničí nemá, zbytočne si môže spôsobiť problémy. Viac ako tretina vodičov taktiež nevie, že starú zmluvu o povinnom zmluvnom poistení možno vypovedať najneskôr 6 týždňov pred výročným dňom. Kto termín nestihne, nemôže na ďalší rok prejsť k inej poisťovni so spravidla nižším poistným.

Hra Aké je tvoje šoférske IQ prebieha od novembra 2011 a údaje boli exportované začiatkom februára. Respondenti odpovedali len na vybrané otázky a priemerný počet na jednu otázku bol cca 8200 respondentov. Na otázku ohľadom výpovede starej zmluvy o PZP odpovedali všetci účastníci hry resp. prieskumu. Z celkového počtu respondentov bolo 56 percent mužov a 44 percent žien.

Pozrite si tiež:
Generali eviduje poistné udalosti z lásky 
Vyše dve tretiny vodičov nemá havarijnú poistku 
Genertel ponúka mini havarijné poistenie

 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk