Životné poistenie môže niekedy zarobiť viac ako termínovaný vklad

 Poisťovne.sk zisťovali či je možné sporením formou kapitálového životného poistenia, dosiahnuť vyššie zhodnotenie vložených prostriedkov, než keby ste si sporili formou termínovaného vkladu.  

 
Kapitálové životné poistenie je zhodnocované tzv. technickou úrokovou mierou, ktorej maximálnu výšku stanovuje Národná banka Slovenska. „Aktuálne je jej maximálna hodnota na úrovni 2,5%. Ide o úrokovú sadzbu, ktorá je garantovaná počas celej doby trvania poistenia,“ vysvetľuje Viktor Kouřil, predseda predstavenstva ING Životnej poisťovne. Ak chcete zistiť či sa vám termínovaný vklad oplatí treba si porovnať úroky na tomto vklade s touto technickou úrokovou mierou. „V prípade termínovaných účtov, môže byť úroková sadzba aj vyššia, aj nižšia, v závislosti od aktuálne platných sadzieb, keď si klient termínovaný účet otvára,“ hovorí Kouřil. 

Ak si pozriete aktuálne sadzby v niektorých bankách tak u väčšiny zarobíte za rok na viazanom vklade viac ako je 2,5%. Najvyššie zhodnotenie peňazí ponúka Zuno bank až 3,4%. Cez 3% ročne vám pripíše aj UniCredit Bank, Volksbank a OTP banka. Tesne nad hranicou 2,5% sú Tatra banka a ČSOB , ktoré ponúkajú ročne 2,6%. Menej ako na kapitálovom životnom poistení zarobíte napríklad v Slovenskej sporiteľni či VÚB, ktoré ponúkajú pri ročnom vklade iba 2,2% úrok. 

 

Vyberáme z Poistovne.sk

man-driving-in-car-interior

Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?

V rámci EÚ Slovensko aktuálne patrí k piatim krajinám, ktoré majú nadpriemerný počet úmrtí pri dopravných nehodách. Kým počet obetí v EÚ klesá, na Slovensku nelichotivo rastie.
22.04.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Mobil za volantom zabíja čím ďalej tým viac ľudí. Čo nato poisťovne?
burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Vyberáme z banky.sk