Rakovina kože sa nevyhýba žiadnemu veku

Slnečné lúče sú veľmi potrebné pre organizmus. Dodávajú mu energiu a pozitívne vplývajú na imunitný systém

Slnečné lúče sú veľmi potrebné pre organizmus. Dodávajú mu energiu a pozitívne vplývajú na imunitný systém. Dokázal sa ich blahodárny účinok pri liečbe rozličných ochorení. No na druhej strane je slnečné žiarenie príčinou vzniku rakoviny kože a jej najnebezpečnejšej formy - zhubného melanómu.
Na slnko si preto treba dávať pozor a vyvarovať sa nadmerného pobytu na ňom. Je pravda, že kožu si treba chrániť už od detstva. Nadmerné opaľovanie zapríčiňuje jej predčasné starnutie - zhrubnutie, ochabnutie, zvráskavenie, pribúdanie hnedých fľakov a tzv. materských znamienok. Chorobné zmeny na koži častejšie postihujú ľudí s jemnou bledou pokožkou, ktorá obsahuje menej pigmentu. Pri pobyte na slnku koža rýchlo očervenie, len málo zhnedne a následne sa šúpe. Títo ľudia by sa mali dôsledne chrániť pred účinkami nadmerného slnečného žiarenia.
Koža má určité obranné mechanizmy, ktorými sa bráni UV žiareniu. V prvom rade na to využíva melanín, hnedý pigment, ktorého množstvo je dané geneticky. Pôsobením slnečného žiarenia sa jeho množstvo zvyšuje, čo zapríčiňuje hnedé sfarbenie pokožky. Každý jedinec má však iné množstvo melanínu. ďalším ochranným faktorom je kyselina urokánová, ktorá sa vyskytuje v pote a tvorí akýsi ochranný filter. Preto sú napríklad pri športe alebo pri práci na slnku slnečné lúče menej nebezpečné ako pri pasívnom opaľovaní. Zdravý človek dobre znáša pobyt na slnku. Nesmieme to však s opaľovaním preháňať, pretože tolerancia na slnečné lúče je individuálna. Závisí od typu pokožky, od toho, či sa opaľujeme na horách, pri mori alebo v záhrade, od časti dňa a pod. V našej nadmorskej výške a pásme pokožka očervenie približne po 15-20 minútach. Musíme dbať o to, aby sme sa nespálili.
Ozónová vrstva, ktorá chráni našu zem pred nebezpečnými účinkami UV žiarenia, sa stenčuje, a preto je nevyhnutné dodržiavať pri opaľovaní určité pravidlá.

Nevystavujte sa priamemu slnku medzi 11.-15. hodinou. Keď v tomto čase pracujete alebo športujete vonku, chráňte si hlavu pokrývkou, telo ľahkým oblečením a oči slnečnými okuliarmi s UV filtrom.

Nevystavujte sa dlho UV lúčom, nespáľte si pokožku.

Po opaľovaní potrebuje pokožka aspoň jeden deň na regeneráciu.

Spočiatku sa na slnku zdržujte len krátky čas, ktorý môžete postupne predlžovať. Keď pokožka očervenie, znamená to, že ste sa opaľovali dlho.

Vždy používajte opaľovacie krémy s čo najvyšším ochranným faktorom pre váš typ pokožky a nanášajte ich po každom kúpaní.

Natrite sa ochranným krémom asi pol hodiny pred tým, ako sa vystavíte slnečným lúčom, vtedy je účinok prípravku optimálny.

Nepoužívajte pri opaľovaní voňavky, môžu obsahovať látky, ktoré spolu s UV lúčmi vyvolávajú zápal a prispievajú k tvorbe fľakov.

Muži nesmú pred opaľovaním používať vody po holení a rozličné kolínske vody na osvieženie tváre, sú rovnako nebezpečné ako voňavky.

Nezabúdajte ani na vlasy, najmä ak máte trvalú onduláciu alebo zafarbené, či melírované vlasy. Vhodný je klobúk alebo čiapka. Kúpaciu čiapku treba použiť aj pri kúpaní v slanej alebo chlórovanej vode.

Len čo spozorujete prvé známky prehriatia či úpalu (bolesti hlavy, nevoľnosť, únavu či mdloby), odíďte do tieňa. Nezabúdajte piť dostatok tekutín.

Pery si chráňte pred popraskaním vhodným krémom, nie vždy je najvhodnejší rúž. Po ukončení opaľovania treba vždy pokožku ošetriť. Používame krém, pleťové mlieko, prípadne pleťovú masku. Tieto prípravky pokožku chladia, zvláčňujú a znižujú pocit napätia. Opaľovacie prostriedky dostať v obchodoch v rozličných formách ako sú krémy, oleje, mlieka, peny, emulzie apod. Pleťové mlieko je vhodné na všetky typy pleti. Na suchú pleť sú vhodnejšie krémy s vyšším obsahom tuku, ktoré ju chránia pred vysušením. Oleje sú vhodnejšie pri opaľovaní v horách, chránia pred vetrom i chladom.
Takže opaľovať sa môžeme, avšak len s mierou a mali by sme pri tom dodržiavať uvedené pravidlá. Najmä mladí ľudia by mali vo zvýšenej miere dbať na svoje zdravie, pretože koža "nezabúda". Nemali by ignorovať upozornenie, že môžu dostať rakovinu kože. Tá sa nevyhýba žiadnemu veku.

Vyberáme z poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk