Európsky preukaz zdravotného poistenia - na čo nám už nestačí?

Európsky preukaz zdravotného poistenia síce zaručuje, že pacient má rovnaké práva ako tamojší poistenci, no v niektorých krajinách sú doplatky za zdravotnú starostlivosť oveľa vyššie ako na Slovensku. Pozrite si, v ktorých situáciach vám pomôže kartička poistenca a kedy už potrebujete cestovné poistenie.

dovolenka14-redakcia

Európsky preukaz zdravotného poistenia (kartička poistenca) nestačí 

Ak by sa vám v cudzine niečo stalo, môže vás to vyjsť poriadne draho. Odborníci jednoznačne odporúčajú uzavrieť cestovné poistenie (poistenie liečebných nákladov) vždy pri vycestovaní do cudziny. Nielen cez prázdniny, ale aj na víkendové pobyty za hranicami kedykoľvek počas roka. Rozsah krytia jednotlivých rizík v rámci verejného zdravotného poistenia a komerčného poistenia liečebných nákladov nie je vôbec totožný. Navyše pri vycestovaní do tretích krajín (mimo Európskej únie) ani nie je možné uplatniť pri ošetrení Európsky preukaz zdravotného poistenia.

Európsky preukaz zdravotného poistenia síce zaručuje, že pacient má rovnaké práva ako tamojší poistenci, no v niektorých krajinách sú doplatky za zdravotnú starostlivosť , ale aj samotná cena za zdravotnú starostlivosť, ošetrenie či lieky, oveľa vyššie ako na Slovensku. Napríklad v takom Francúzsku je to 30 % z ceny výkonu, v Grécku 25 % z ceny liekov, prípadne pacient musí hradiť lieky v plnej výške. Platí to napríklad v Taliansku. Tieto náklady zdravotná poisťovňa nepreplatí, aj keď máte Európsky preukaz zdravotného poistenia. V niektorých krajinách, napríklad vo Francúzsku musíte zaplatiť pri ambulantnom ošetrení celý účet a s týmto účtom zájsť na miestnu zdravotnú poisťovňu, ktorá vám preplatí výdavky v zmysle pravidiel francúzskeho práva. Navyše, Európsky preukaz zdravotného poistenia nekryje liečbu v súkromných zdravotníckych zariadeniach. Aj pri štátnych zariadeniach treba rátať so spoluúčasťou, ktorú si bez komerčnej poistky budete musieť uhradiť z vlastného vrecka. V prípade, že by bol kvôli zdravotnému stavu potrebný váš prevoz na Slovensko, náklady sa môžu vyšplhať do astronomických výšok.

Európsky preukaz vám garantuje nevyhnutné ošetrenie v nemocnici alebo v ambulancii, ak ide o akútny stav. Ide teda napríklad o chorobu, úraz, neplánovaný pôrod či operačný zákrok. Chronickí pacienti majú zabezpečenú aj pravidelnú starostlivosť – môže ísť napríklad o dialýzu a podobne. V takomto prípade si však termín a miesto radšej u lekára v zahraničí vopred dohodnite.

Liečba chronických ochorení, či komplikácie v tehotenstve po 26. týždni a plánovaný pôrod nie je hradený z cestovného poistenia. Preukaz poistenca, ktorý používate u lekárov na Slovensku, je väčšinou kombinovaný s Európskym preukazom, nájdete ho aj v mobilnej apke vašej zdravotnej poisťovne. Pred cestou si pre istotu skontrolujte jeho platnosť, aby ste v zahraničí nezažili nemilé prekvapenie.

Výhody cestovného poistenia

  • kryje náklady aj na spoluúčasť
  • kryje nevyhnutné náklady na prepravu do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia a späť do vlasti
  • kryje nevyhnutné náklady za hospitalizáciu, lekárske ošetrenie a nevyhnutné lieky
  • kryje aj náklady na starostlivosť v súkromných zariadeniach
  • jeho územnú platnosť je možné dojednať podľa potreby
  • rizikové športy je možné si pripoistiť
  • možnosť neobmedzene využívať asistenčnú službu

Porovnanie cestovného poistenia a Európskeho preukazu zdravotného poistenia

EUpreukaz

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk