Počet exekúcií dôchodkových dávok stále rastie, upozorňuje SP

Ku koncu apríla Sociálna poisťovňa zaznamenala 36 580 exekučných zrážok, ku koncu vlaňajška ich bolo pritom 35 655.




Sociálna poisťovňa (SP) stále zaznamenáva nárast počtu exekúcií voči poberateľom dôchodkov. Ako informoval hovorca SP Peter Višváder, ku koncu apríla vykonala 36 580 takýchto exekučných zrážok. Ich počet pritom rastie aj v medziročnom porovnaní - ku koncu decembra 2017 zaznamenala 35 655 exekučných zrážok a k 31. decembru 2016 ich bolo ešte menej, 34 015.

"Dôchodcovia alebo ľudia v preddôchodkovom veku si často neuvedomujú riziká vyplývajúce z plnenia finančných záväzkov, ktoré na seba prevzali a ktorých neplnenie môže viesť neskôr k znižovaniu ich dôchodkového príjmu po dovŕšení dôchodkového veku a priznaní dôchodkovej dávky," upozornil Višváder.

Z hľadiska príjmu sú však pritom práve dôchodcovia najzraniteľnejšou skupinou občanov. "Preto nielen samotní dôchodcovia, ale už aj ľudia v preddôchodkovom veku by si mali strážiť svoje výdavky, aby sa nedostali do takejto nepriaznivej finančnej situácie, keď ich jediným príjmom bude starobný dôchodok," uzavrel Višváder.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk