Smartfón: príčina nehôd číslo 1

Nepozornosť a rozptyľovanie za volantom je najčastejšou príčinou dopravných nehôd a to dokonca aj smrteľných. 




Vyplýva to zo štatistiky Policajného zboru SR za minulý rok, ktorá na 1.mieste uvádza porušenie povinností vodiča (nevenovanie sa vedeniu vozidla, telefonovanie a pod.). Nasleduje neprimeraná rýchlosť jazdy a tretím najčastejším dôvodom smrteľných nehôd je nesprávny spôsob jazdy.

Alarmujúce sú aj zistenia z iných európskych krajín, ktoré hovoria, že vodiči si riziko telefonovania za volantom uvedomujú, napriek tomu sa používania mobilov v aute nevzdávajú. Jeden z prieskumov z minulého roka ukázal, že v Nemecku občas používa svoj mobil za volantom až 55% vodičov, používanie smartfónu bolo dokonca najbežnejším typom rozptyľovania sa počas jazdy.

Najčastejšie dôvody vziať smartfón do ruky sú prichádzajúce SMS alebo správy WhatsApp, či notifikácie na sociálnych sieťach. Dobrá tretina všetkých vodičov ich počas jazdy aspoň občas číta. Jedna štvrtina vodičov prijíma prichádzajúce telefonické volania bez handsfree zariadenia, každý piaty vodič sám píše správy a každý šiesty zasa niekomu volá bez handsfree.

► Vieme ako ušetriť na havarijnej poistke
► Aj toto ovplyvňuje výšku havarijnej poistky!
► Ako dobre kúpiť jazdené auto?
► Stali ste sa účastníkom dopravnej nehody? Čo teraz?


Nebezpečenstvo narastá pri písaní


Aby ste mali lepšiu predstavu: Písanie do mobilu je zhruba to isté, ako keby vodič počas jazdy na pár sekúnd zavrel oči. Ak ide o mikrospánok, o nebezpečenstve nikto nepochybuje. Pre mnohých vodičov je však celkom normálne sedieť za volantom a hľadieť na mobil. A pritom je efekt v podstate rovnaký. Kto sa pri rýchlosti 50km/h tri sekundy miesto na cestu pozerá na mobilný telefón, prejde počas tejto doby skoro 42 metrov naslepo. Po piatich sekundách je to skoro 70 metrov!

► Takto môžu zvýšiť svoju bezpečnosť seniori za volantom
► Ukončiť životné poistenie predčasne sa neoplatí. Prídete o vložené peniaze.


Poisťovne reagujú


Na tieto alarmujúce zistenia už reagujú aj poistenie vo svete. V niektorých krajinách západnej Európy venujú poisťovne vodičom bez smartfónu za volantom prémiu až do 50% z ceny povinného zmluvného poistenia. Niektoré americké poisťovne zasa začali vyvíjať technológiu, ktorá monitoruje pohyb a narábanie so smartfónom v aute – zariadenie monitoruje, či mobil ležal v čase jazdy vodorovne, či došlo k odomknutiu obrazovky, kedy sa použili jednotlivé aplikácie a pod. Informácie získané z tejto technológie poisťovne vyhodnotia a ak by sa potvrdilo používanie mobilu počas jazdy, poisťovňa by takýmto vodičom mohla zvýšiť poistné.

„ Aj keď u nás zatiaľ používanie smartfónu alebo akéhokoľvek mobilného telefónu počas jazdy nemá vplyv na poistné plnenie ani výšku poistného, chceme varovať vodičov, aby mobily počas jazdy odložili. Štatistika smrteľných nehôd následkom používania smartfónov je naozaj alarmujúca. Z našich zistení navyše vyplýva, že používanie mobilu sa stáva nebezpečným nielen počas jazdy autom ale aj pre iných účastníkov cestnej premávky. Evidujeme prípady, keď chodci vošli na cestu pri čítaní správ v mobile, resp. so slúchadlami na ušiach a nehody mali fatálne následky,“ upozorňuje riaditeľ oddelenia motorových vozidiel UNIQA poisťovne Július Baláž.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk