Prístup k individuálnemu účtu poistenca Sociálnej poisťovne už má takmer 60 tisíc osôb

Poistenci si tak môžu bez návštevy pobočky zistiť, či ich súčasný alebo bývalý zamestnávateľ prihlásil alebo odhlásil z registra Sociálnej poisťovne, ako aj výšku vymeriavacích základov, z ktorých mu mal povinnosť odviesť poistné na jednotlivé druhy sociálneho poistenia.




Bezplatný online prístup k individuálnemu účtu poistenca má prostredníctvom tzv. grid karty už 58 812 poistencov Sociálnej poisťovne. Ako ďalej informoval hovorca poisťovne Peter Višváder, poistenci si tak môžu z pohodlia domova bez návštevy pobočky zistiť, či ich súčasný alebo bývalý zamestnávateľ prihlásil alebo odhlásil z registra Sociálnej poisťovne, ako aj výšku vymeriavacích základov, z ktorých mu mal povinnosť odviesť poistné na jednotlivé druhy sociálneho poistenia. Sociálna poisťovňa sprístupňuje informácie za predchádzajúci kalendárny rok vždy po 30. apríli. Poistenci sa tak v súčasnosti dostanú k údajom za kalendárny rok 2017 a aj roky predchádzajúce, najskôr od roku 2004.

"Rovnako si to môžu zistiť aj živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré navyše môžu získať elektronický prístup aj k službe Saldokonto a overiť si tak priebežne počas celého roka, bez osobnej návštevy pobočky, či a v akej výške odvádzajú poistné na sociálne poistenie, resp. v akej výške majú preplatok či nedoplatok," uviedol Višváder.

Na to, aby poistenec získal prístupové práva k individuálnemu účtu poistenca, či k saldokontu pre SZČO, stačí osobne navštíviť ktorúkoľvek pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o podpísanie dohody o elektronickej komunikácii a o pridelenie grid karty, ktorá slúži na autentifikáciu a autorizáciu prístupu do elektronických služieb Sociálnej poisťovne. Pri podpisovaní dohody a preberaní grid karty je potrebné preukázať sa platným preukazom totožnosti.

 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk