Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 

Ceny bicyklov, e-bikov či elektrických kolobežiek sa pohybujú v stovkách až tisíckach eur. Nové bicykle môžu mať dokonca vyššiu hodnotu ako jazdené desaťročné auto.

Mnoho cyklistov si neuvedomuje, že bicykel, rovnako ako všetky športové potreby, je automaticky poistením krytý v poistení zariadenia domácnosti. To znamená, že poistenie bicykla nie je samostatný produkt, ale je naviazané na poistenie domácnosti ako pripoistenie.

Ak však nemáte poistený byt, alebo bývate napríklad v prenajatom byte, bicykel si môžete poistiť v poisťovni Generali, ktorá ponúka poistenie bicykla ako samostatný produkt. Toto poistenie vás kryje proti krádeži aj vonku a platí na Slovensku, aj v zahraničí. Asistenčné služby vám v prípade nehody zabezpečia odvoz do zdravotníckeho zariadenia, odvoz bicykla do servisu či jeho opravu pri nehode.

Záleží na tom, kde vám bicykel ukradli

Poisťovne pri odškodnení rozlišujú, či bicykel zmizol priamo z bytu, domu, pivnice, garáže, alebo na ulici.

Ak bicykel ukradnú z bytu či domu, bicykel je krytý do stanovenej poistnej sumy za zariadenie domácnosti.

V mimobytových priestoroch patriacich k bytu (pivnica, kočíkareň, garáž), resp. vo vedľajších stavbách pri rodinných domoch je poistné krytie vyjadrené percentom z poistnej sumy za zariadenie domácnosti. Zvyčajne sa jedná o 10-30%. Niektoré poisťovne pri krádeži bicykla zo spoločných priestorov bytového domu však nezaplatia nič, resp. majú stanovený limit, ktorý nemusí pokryť cenu nového bicykla. Preto je dôležité poriadne si prečítať poistné podmienky. Krádež na ulici kryjú len niektoré poisťovne. V prípade, že ho kryjú, musia byť splnené podmienky na jeho riadne zabezpečenie – musí ísť o zámok typu U s cylindrickou vložkou alebo káblovým, lankovým prípadne reťazovým zámkom s priemerom aspoň 8 milimetrov. Bicykel musí byť uzamknutý k pevnému stojanu alebo k iným pevným častiam, ako je plot, zábradlie, strešný nosič a podobne, a to zámkom. Krádež treba dokladovať zostatkami zámku na mieste odcudzenia.

Pozor na zabezpečenie

Aj keď je bicykel automaticky zahrnutý v rámci poistenia domácnosti, treba myslieť na správne zabezpečenie proti krádeži. Základnou podmienkou na uplatnenie si nároku na odškodnenie za ukradnutie bicykla je prekonanie zabezpečenia. To, aké parametre má spĺňať zabezpečenie, je uvedené v zmluve. Mimobytové priestory ako garáž a pivnica, v ktorých skladujete bicykle, musia mať plné steny (murované, drevené, železné) bez medzier. Uzamykací systém vstupných dverí do týchto priestorov musí byť zložený z bezpečnostného zámku, ktorý tvorí zadlabávací zámok, bezpečnostná cylindrická vložka a bezpečnostné kovanie. V prípade, ak napr. pivnica v bytovom dome nespĺňa uvedené parametre zabezpečenia, avšak vstupné dvere do pivničných priestorov , v ktorých sa pivnica nachádza, sú plné s bezpečnostným zámkom a boli násilne prekonané, bude poistné plnenie poskytnuté do nižšieho limitu. Ak sa páchateľ dostal k bicyklu do priestoru (byt, rodinný dom, garáž, pivnica, vedľajšia stavba) cez zámok, ktorý nespĺňa zmluvne stanovené parametre zabezpečenia, poisťovňa nemusí vzniknutú škodu preplatiť.

V prípade poistenia mimo domu s územnou platnosťou Európa (napr. pri ubytovaní v hoteli či v internáte) sa však predpísané zabezpečenie nevyžaduje. Klient totiž nemá dosah na spôsob zabezpečenia v týchto priestoroch. Tu postačuje policajná správa, z ktorej bude evidentné, že došlo k prekonaniu prekážky (prekonané dvere, okná, prípadne zámok, ktorý nemusí byť bezpečnostný).

Pri výbere poistenia je dôležité pozrieť si v poistných podmienkach aj rozsah rizík, proti ktorým vás poistenie kryje. Okrem krádeže váš bicykel môže poškodiť napríklad aj živel. „Tu treba počítať s tým, že čím viac krytých rizík, čím vyššie limity plnia, tým vyššia cena poistenia. Za kvalitu si, jednoducho, treba zaplatiť,“ konštatuje Pavol Michalec odborník UNIVERSAL maklérsky dom.

V neposlednom rade sú dôležité aj asistenčné služby a ich kvalita. „Niektoré poisťovne ponúkajú aj cykloasistenčné služby, pri ktorých môže klient využiť napríklad opravu bicykla priamo na mieste, kam sa k nemu vie dostať servisné vozidlo. Alebo napríklad aj odvoz do servisu, prípadne k vlastnému autu alebo do miesta ubytovania, pokiaľ nie je možná oprava na mieste,“ vysvetľuje P. Michalec.

Drahší bicykel si označte QR kódom

V prípade drahších modelov sa oplatí bicykel zaregistrovať v Centrálnom registri bicyklov a dokúpiť identifikačnú známku s jedinečným QR kódom. Takéto fyzické označenie bicykla umožní nálezcovi QR kód nasnímať, zistiť či je bicykel ukradnutý a v prípade krádeže odoslať správu majiteľovi (a polícii) s presnými GPS súradnicami. Zlodejovi to skomplikuje predaj kradnutého bicykla, keďže naskenovanie QR kódu okamžite prezradí právoplatného majiteľa.

Ukradli mi bicykel

Ak vám niekto ukradol váš poistený bicykel, je potrebné, aby ste na miesto privolali políciu, ktorá s vami spíše zápis. Ten budete neskôr potrebovať pri nahlasovaní poistnej udalosti. Dôležité je urobiť si aj viacero fotografií z miesta krádeže, napríklad fotografiu prestrihnutej reťaze či iných viditeľných poškodení. Do príchodu policajtov sa skúste poobhliadnuť po okolí a oslovte okoloidúcich, či nevideli niekoho odchádzať s vaším bicyklom. Nezabudnite si vypýtať od svedkov aj kontakt. Všetky zhromaždené informácie odovzdajte polícii.
Krádež bicykla treba nahlásiť do poisťovne. Ak ste si bicykel poistili priamo v predajni, škodovú udalosť môžete nahlásiť aj priamo predajcovi. Samozrejme, doložiť treba policajnú správu a fotografie.

Poistenie hradí aj škody, ktoré spôsobíte jazdou na bicykli

Nezabúdajte, že v rámci poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti máte poistené aj škody na zdraví či majetku, ktoré spôsobíte ako cyklista svojou jazdou. Poistenie platí nielen doma, ale v celej Európe.

Na čo netreba zabudnúť

  • zamyslite sa nad tým, kde zvyčajne máte bicykel uskladnený a či tento priestor spĺňa bezpečnostné požiadavky poisťovne
  • overte si výšku poistného krytia
  • nenechávajte bicykel neuzamknutý a čo najlepšie zabezpečte bicykel proti krádeži
  • drahší bicykel zaregistrujte do Centrálneho registra bicyklov

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk