Ako uchrániť seba i auto pred zrážkou so zverou?

Najčastejšie k stretu so zvieraťom dochádza skoro ráno, alebo za tmy, keď je zhoršená viditeľnosť. 




Kolízie so zverou majú často za následok vysoké škody a nezriedka aj zranenia posádky vozidla. Vodiči sa najčastejšie dostanú na cestách do stretu s jeleňmi, srnami, diviakmi či líškami. Výnimkou však nie sú ani medvede. „V poisťovni sme mali prípad, keď na ceste 1.triedy v regióne stredného Slovenska skočil medveď do cesty kamiónu, oprava vozidla v autorizovanom servise sa vyšplhala na 9000 eur. Mali sme tiež niekoľko udalostí, kedy došlo k stretu auta s ovcou, škody na vozidlách sa pohybovali okolo 2000 EUR,“ hovorí vedúci oddelenia likvidácie škôd na motorových vozidlách Martin Križan z poisťovne UNIQA.


Stretu so zvieraťom sa nesnažte za každú cenu vyhýbať


Ďalší prípad sa týkal vodiča, ktorý sa snažil vyhnúť srnke, ktorá mu náhle skočila do vozovky. Strhol volant, srnku síce obišiel, ale auto skončilo v jazere. Aj na základe takýchto prípadov odborníci radia - ak už má k zrážke so zverou prísť, neoplatí sa s vozidlom manévrovať a vyhýbať sa zvieraťu vo vysokých rýchlostiach. Riskujete šmyk a tvrdý náraz do stromu alebo iného vozidla v protismere, čo môže mať často horšie následky.

lista Neprehliadnite V prípade, že ku kolízii dôjde, okamžite kontaktujte asistenčnú službu poisťovne, ktorá pomôže napr. s odtiahnutím vozidla, ak je nepojazdné. Určite nezabudnite privolať políciu, policajný zápis o nehode bude potrebovať poisťovňa pri riešení poistnej udalosti. Škody následkom stretu so zverou Vám poisťovňa uhradí z havarijného poistenia.

Polícia tiež upozorňuje, aby vodiči po zrážke so zvieraťom nijako nemanipulovali. Právo nakladať s uhynutou zverou má totiž len užívateľ poľovného revíru, ktorého po nehode privolá polícia. Ak by ste si uhynutú zver odviezli domov, hrozí Vám obvinenie z pytliactva.


Ako predísť kolízii a eliminovať škody


Zver často skáče do cesty nečakane a vodiči sa snažia vyhnúť zrážke dupnutím na brzdu. Keďže pri prudkom brzdení v zime často hrozí šmyk, samozrejmosťou by mali byť prezuté pneumatiky.

Aj keď univerzálny návod ako predísť kolízii so zvieraťom neexistuje, odborníci ponúkajú niekoľko rád, ktoré môžu v takýchto prípadoch pomôcť:
  • Na miestach, ktoré sú označené dopravnou značkou „Pozor zver“, jazdite opatrne a znížte rýchlosť
  • V prípade, že na ceste stojí zviera, snažte sa brzdiť a pevne držte volant
  • Na zviera stojace na ceste nikdy neblikajte a vypnite diaľkové svetlá, tie ho totiž môžu oslepiť a zviera zostane nehybne stáť
  • Zver sa radšej snažte zahnať trúbením, na ktoré väčšina zvierat reaguje
  • Treba počítať s tým, že ak cez cestu prebehla srna, jeleň či diviak, ktoré žijú v stádach, je možné, že za ním vybehnú ďalšie a tomu prispôsobiť jazdu

 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk