Zákrok u nezmluvného špecialistu vám poisťovňa preplatí len čiastočne. Časť 1.

Ak potrebujete vyšetrenie u lekára, ktorý nemá zmluvu s vašou poisťovňou, musíte absolvovať veľa papierovačiek, aby vám náklady poisťovňa preplatila aspoň čiastočne.  




Slovenský pacient sa niekedy dostane do situácie, keď potrebuje pomoc lekára špecialistu, ktorý však nemá zmluvy s poisťovňami. Aj v tomto prípade vám poisťovne môžu preplatiť náklady, ale musíte s nimi dopredu komunikovať.

Zdravotné poisťovne majú na preplatenie nákladov u nezmluvných lekárov ( tí, ktorí nemajú s nimi uzatvorenú zmluvu) podobné požiadavky. Bez problémov by vám mali preplatiť zákroky u nezmluvného doktora, ak ide neodkladnú zdravotnú starostlivosť. To, či bolo vyšetrenie neodkladné posúdi revízny lekár poisťovne. Poisťovne žiadosti posudzujú individuálne, najneskôr v lehote do 30 dní.

Ak ide o plánovaný zákrok, ten vám musí poisťovňa dopredu schváliť. Redaktor Poistovne.sk si odskúšal na vlastnej koži ako proces funguje v poisťovni Dôvera.

O preplatenie špecialistu sa začal zaujímať na začiatku septembra minulého roka. Dôvera mu cez mailovú infolinku poslala postup ako žiadať o preplatenie, ktorý bol aj na webe poisťovne.

Zákrok u nezmluvného lekára vám poisťovne preplatia len niekedy
Pri návšteve Slovenska zo zahraničia sa poistite
Odchádzate do zahraničia? Nezabudnite sa odhlásiť.
Čo vám u zubára preplatí poisťovňa


Vypísanie žiadosti


Najskôr si redaktor s lekárom mal dohodnúť, aké ošetrenie podstúpi a lekár mu mal vypísať Žiadosť o príspevok u nezmluvného poskytovateľa, ktorá sa dala stiahnuť z webu poisťovne. Túto žiadosť bolo nutné doručiť do poisťovne najneskôr 10 dní pred absolvovaním ošetrenia. Keďže vyšetrenie bolo plánované o mesiac, času bolo dosť.

Tu však nastal prvý problém. Špecialista totiž sídlil skoro 400 kilometrov od bydliska pacienta. Navyše pacienta ešte nevidel, a tak nevedel presne odhadnúť, aké zákroky u neho bude robiť. Našťastie bol ochotný vypísať a naskenovať žiadosť pre pacienta s predpokladanými plánovanými zákrokmi. Inak by musel paciet len kvôli vypísaniu žiadosti cestovať cez celé Slovensko. Dôvere stačilo doručiť vypísanú, podpísanú a naskenovanú žiadosť mailom.


Schválenie zákroku


Poisťovňa má lehotu 5 pracovných dní, dokým žiadosť posúdi či je oprávnená. Keďže žiadosť nebola úplne vyplnená, nastal istý časový posun. „Do žiadosti stačí doplniť predpokladané dátumy ošetrenia a žiadosť s doplnenými údajmi naskenovať a poslať ako prílohu,“ písala operátorka infolinky pacientovi. Po dopísaní dátumov poisťovňa žiadosť schválila do 9 dní.

Ako sa zabezpečiť na starobu?
Študenti a zdravotné poisťovne. Aké sú vaše povinnosti?

Navyše prišiel poistencovi list, kde ho Dôvera informovala, že jeho vyšetrenie a zákroky preplatí do výšky 337 eur a súhlas na poskytnutie zdravotnej starostlivosti platí pol roka od schválenia. Dovtedy by mal pacient absolvovať všetky vyšetrenia a zákroky a dať si ich preplatiť.


Platba za zákrok


Za absolvované vyšetrenie a zákrok si musí pacient zaplatiť u nezmluvného lekára z vlastného vrecka. Redaktor platil nielen za vyšetrenie ako boli röntgeny, ale aj za špeciálne genetické testy. Tiež zistil, že liečba bude trvať dlhšie a navštíviť špecialistu bude nutné aspoň trikrát (napokon to bolo nutné štyrikrát). Doklady o prvej úhrade naskenoval a zaslal poisťovni. Tá mu odpísala, že potrebuje originály dokladov, ale že môže účty posielať postupne. Napokon ho ošetrenie aj s testami stálo okolo 300 eur.

To, koľko poisťovňa Dôvera nakoniec pacientovi preplatila, sa dočítate v pokračovaní tohto článku.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk