Ako vyzerá zlé sporenie? Týchto chýb sa radšej vyvarujte

Aj pri dobre myslenej investícii na dôchodok sa môže človek popáliť. Ako v takomto prípade vyzerá zlé sporenie? Ako môže laik rozoznať neperspektívne investície alebo podvod? Keďže sa najmä tí, ktorí si platia nízke odvody, snažia našetriť si na dôchodok inými spôsobmi, poukážeme si na tie, ktoré sa nie vždy končia dobre.


Zabudnite na prílišné špekulácie


Pri sporení na dôchodok nesmiete špekulovať. Investície do virtuálnych miest ako bitcoin alebo nákup zlata či diamantov je nezmysel. „Riziko poklesu ceny práve v čase, keď budete potrebovať získať z investície svoje peniaze, je obrovské. Chybou je takisto slepo veriť minulým výnosom a vsadiť všetko na jednu kartu,“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. Vo svete akcií je tiež podľa neho bežné, že fond, ktorému sa minulý rok veľmi darilo, môže tento rok výrazne klesnúť.

Lista Odporucame
Takisto sa podľa Búlika neoplatí naletieť na marketingové akcie. Napríklad nový fond s vietnamskými akciami v dolároch je nielen rizikový kvôli tamojšiemu trhu, ale doplatiť môžete aj na oslabenie dolára, ako sa to stalo za posledný rok. „Zlá investícia, ktorú však vidíme na Slovensku masovo, je mať ako 25 či 35-ročný človek v 2. pilieri všetky svoje úspory v konzervatívnom fonde. To je premárnená príležitosť, keďže takéto vklady pri rastúcej inflácii nezarábajú prakticky nič.“


Dbajte na vhodný pomer výnosu a rizika


V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že ak hovoríme o vhodných produktoch na dlhodobé sporenie, tak hovoríme skôr o investovaní. „Pretože bežné konzervatívne bankové produkty ponúkajú príliš nízke úrokové sadzby, ktoré sú dnes výrazne nižšie ako dokonca inflácia. A preto, ak sa bavíme o investovaní, je potrebné vždy hľadať vhodný pomer výnosov a rizika,“ hovorí Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ Finančného kompasu. Zároveň dodáva, že pokiaľ na trhu niekto sľubuje mimoriadne výnosy a nedostatočne hovorí o rizikách, je to prvý signál, že tu niečo nehrá. Zároveň je podľa neho pri investíciách potrebné pýtať sa aj na poplatky, ktoré sú s nimi spojené.

lista Neprehliadnite

Alfou a omegou je zdravý sedliacky rozum


Základom toho, aby sa človek nepopálil, je diverzifikácia (rozdelenie úspor na viac častí) a zdravý sedliacky rozum. „V dnešnej modernej dobe si viete nájsť všetky informácie na internete. Ak vám niekto sľubuje neporovnateľne vyššie výnosy ako ponúka celý trh, tak to zaváňa podvodom,“ vysvetľuje Milan Janásik, hovorca poisťovne Generali. Zároveň dodáva, že pred každou investíciou je tiež dobré preveriť si, či finančná inštitúcia, ktorá vám ponúka možnosť investovať, je alebo nie je dohliadaná (regulovaná) národnou bankou. Ak nie je, pre klienta to zväčša znamená omnoho väčšie riziko straty vložených finančných zdrojov.

Kde a ako sa dá ešte sporiť na dôchodok?


Najčastejšie používanými produktmi na dôchodok sú najmä produkty DSS (druhý pilier), DDS (tretí pilier), podielové fondy domácich a zahraničných správcovských spoločností, cenné papiere (najmä akcie a dlhopisy) alebo nákup nehnuteľnosti. „Na nákup cenných papierov alebo nehnuteľností je potrebné jednorázovo väčšie množstvo peňazí, preto sú tieto možnosti mnohokrát pre bežných ľudí nedostupné. Opakom sú podielové fondy, kde investovanie do nich začína na úrovni od cca 20 eur mesačne,“ hovorí Janásik s tým, že pri pravidelnom a dlhodobom investovaní sa dá aj s malými čiastkami zabezpečiť si veľmi príjemný dôchodok.

Ak sa chcete zabezpečiť životným poistením


Tu je dôležité, aby bolo prispôsobené vašim individuálnym potrebám. Je potrebné prihliadať na možné poistné riziká a vhodne stanoviť poistné sumy. „Tie majú byť v takej výške, aby klient z plnenia dokázal pokryť svoje výdavky, záväzky a zabezpečiť rodinu,“ hovorí Blanka Hatalová, členka predstavenstva Komunálnej poisťovne s tým, že klientom odporúča, aby pri uzatváraní poistenia zohľadnili svoje výdavky na každodenný život, výšku úverov a iných záväzkov, príjem partnera a pasívne príjmy, výšku úspor, iný majetok ako aj závislosť ďalších osôb – napríklad členov rodiny – na ich príjme. Zároveň by mali poistné sumy prispôsobovať svojej aktuálnej životnej situácii. Budú tak dostatočne krytí a zároveň budú platiť len za to, čo skutočne potrebujú.“

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk