Vyšší čistý príjem pri 13. a 14. plate bude mať podľa personálnej agentúry málo zamestnancov

Podmienky, ktorými poslanci NR SR podmienili ich oslobodenie od daní a odvodov, sú totiž pomerne prísne a komplikované, uviedla district manažérka personálnej agentúry Wincott People Jana Mesárová.



Z vyššieho čistého príjmu pri poberaní trinásteho a štrnásteho platu sa podľa personálnej agentúry Wincott People bude môcť tešiť iba úzka skupina zamestnancov. Podmienky, ktorými poslanci NR SR podmienili ich oslobodenie od daní a odvodov, sú totiž pomerne prísne a komplikované. "Najväčšou prekážkou k získaniu úľavy bude pravidlo, že trinásty a štrnásty plat bude musieť byť vyplatený minimálne vo výške priemerného mesačného zárobku zamestnanca. To veľká časť firiem nesplní,“ uviedla district manažérka personálnej agentúry Wincott People Jana Mesárová.

Väčšina spoločností totiž podľa skúseností spoločnosti Wincott People vypláca zamestnancom vo forme letných a koncoročných bonusov nižšie sumy, než je výška priemernej mzdy. Okrem toho, mnoho firiem vypláca iba 13. plat a robí tak v decembri. Novela zákona však daňovo-odvodové zvýhodnenie mimoriadnej decembrovej výplaty podmieňuje tým, že zamestnanec dostane plat navyše aj v lete. "Na plnú výšku daňového a odvodového zvýhodnenia mimoriadnych platov preto dosiahne iba minimum zamestnancov. Nedá sa totiž očakávať, že firmy budú radikálne meniť svoje systémy odmeňovania len preto, aby splnili všetky podmienky, ktoré im v tomto smere zákon ukladá,“ hovorí Mesárová.

K daňovo-odvodovému zvýhodneniu by sa tak mohli dopracovať najmä bohatšie firmy. Pôjde predovšetkým o spoločnosti pôsobiace v oblastiach ako IT, telekomunikácie, energetika či finančné služby. Ani tu sa však nedá očakávať, že by úľavy využila väčšina ich zamestnancov. Skôr môže ísť o ľudí z manažmentu. "Keďže 13. a 14. platy sa budú od daní a odvodov oslobodzovať do sumy 500 eur, ani týmto ľuďom sa zásadne nezvýši ich doterajší čistý príjem," dodala Mesárová.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

Parlament v stredu schválil návrh poslancov NR SR za SNS na čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov. Dobrovoľné trináste a štrnáste platy budú postupne oslobodené od daní a odvodov do sumy 500 eur pod podmienkou, že budú vyplatené aspoň vo výške priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Pozmeňujúci návrh národniarov poslanci schválili počas hlasovania o novele Zákonníka práce od poslancov NR SR za Smer-SD. Čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov sa bude vzťahovať nielen na súkromný sektor, ale aj na zamestnancov pracujúcich v štátnej a verejnej službe.

Trináste platy bude zamestnávateľ vyplácať v júni a štrnáste platy v decembri. Schválený pozmeňujúci návrh ich definuje ako peňažné plnenia, ktoré môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi pri príležitosti obdobia letných dovoleniek a vianočných sviatkov. Podmienkou bude to, aby pri trinástom plate oslobodenom od daní a odvodov pracovný pomer zamestnanca trval nepretržite aspoň dva roky. Oslobodenie štrnásteho platu od daní a odvodov bude podmienené tým, aby zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite aspoň štyri roky a druhou podmienkou bude, aby zamestnávateľ vyplatil zamestnancovi aj trinásty plat.

Trinásty plat v sume aspoň priemerného mesačného zárobku zamestnanca bude do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od tohto roku, od dane z príjmov v roku 2019 a od sociálnych odvodov až od roku 2021. Štrnásty plat v sume najmenej priemerného mesačného zárobku sa do výšky 500 eur prvýkrát oslobodí od zdravotných odvodov od tohto roka, od dane z príjmov takisto od tohto roka a od sociálnych odvodov od roku 2019. Zo sumy trinásteho a štrnásteho platu, ktorá prevyšuje 500 eur, sa bude naďalej platiť daň z príjmov, aj sociálne a zdravotné odvody.

Pri konečnom úplnom oslobodení trinástych a štrnástych platov od daní a všetkých odvodov zamestnanec na jednom takomto dodatočnom plate na zdravotnom poistení ušetrí 20 eur (4 % zo sumy 500 eur), na sociálnom poistení 47 eur (9,4 % z 500 eur) a na dani z príjmov 82,27 eura (19 % zo základu dane vo výške 433 eur, teda z hrubej mzdy zníženej o odvody). Celkovo sa tak čistý príjem zamestnanca zvýši takmer o 150 eur. Úspora zamestnávateľa na jednom dodatočnom plate dosiahne na zdravotnom poistení 50 eur (10 % z 500 eur) a na sociálnom poistení 126 eur (25,2 % z 500 eur), čo je spolu 176 eur.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk