Cezhraničná spolupráca medzi nemocnicami bude prínosom pre pacientov

Projekt spolupráce v oblasti teleradiológie medzi cezhraničnými nemocnicami v Kráľovskom Chlmci a Miškovci bude stáť vyše 430 000 eur.



Nemocnice v Kráľovskom Chlmci a župná nemocnica maďarskom Miškovci začali realizovať projekt cezhraničnej spolupráce Vytvorenie možnosti spolupráce v oblasti telerádiológie. Projekt realizujú v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko. Celkový rozpočet je 430 128 eur, z ktorého 365 508 eur je príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Informoval o tom projektový manažér Gabriel Kiss.

V rámci projektu nemocnice obstarajú hardvér a softvér pre telerádiológiu - prenos dát - medzi oboma pracoviskami. Napojením CT prístroja, mamografu či sonografu je možná konzultácia nálezov na diaľku. "Telerádiológia a zároveň telekonzultácia umožní, aby cestoval nález, nie pacient. Hlavný prínos pocítia pacienti, ktorí budú mať k dispozícií vyhodnotené výsledky vyšetrení rýchlejšie, bez zbytočného cestovania,“ konštatovala riaditeľka Nemocnice s poliklinikou n.o. Kráľovský Chlmec Klára Hencelová.

Ako informoval Kiss, nemocnica v Kráľovskom Chlmci kupuje v súčasnosti CT. Bude napojené, rovnako ako ďalšie prístroje na systém prenosu dát medzi obomi nemocnicami. Lekári z Kráľovského Chlmca budú mať možnosť prenášať napríklad CT snímky i iné digitalizované dáta a na diaľku konzultovať s lekármi župnej nemocnice v Miškovci, ktorá má viacej odborníkov.

Zástupca riaditeľa Župnej univerzitnej nemocnice v Miškovci István Tóth vyslovil presvedčenie, že „výsledkom snaženia odborníkov partnerských nemocníc bude posilnená odborná podpora medzi partnermi a kvalita diagnostiky, umožní sa odborná konzultácia, spolupráca, a zvýši sa využiteľnosť rádiologických kapacít a technológií“.

Ukončenie projektu, ako aj spustenie fungovania telerádiológie medzi nemocnicami sa predpokladá koncom októbra 2018.
 

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk