Drucker zastavil revíziu úhrad cien liekov

Dôsledné postupovanie podľa vyhlášky malo za následok výrazný nárast doplatku. Vyhláška sa bude meniť, aby odrážala aj medicínske hľadisko.



Minister zdravotníctva Tomáš Drucker zamietol konanie o úhrade cien liekov na podnet zdravotných poisťovní. Ako oznámil na stredajšom brífingu, viedlo ho k tomu to, že doplatky by podľa návrhov vzrástli v priemere o 70 %, pričom v niektorých prípadoch by to bolo až o 400 %.

Ako Drucker vysvetlil, dôvodom takéhoto nárastu bolo striktné postupovanie podľa vyhlášky, ktorá však berie do úvahy iba hmotnostné hľadisko účinnej zložky v lieku. Neberie však do úvahy medicínske hľadisko. "Nie je možné, aby liek s rovnakou účinnou látkou bol významne drahší, len ak sa líši množstvom účinnej látky. Je to úplne iracionálne," skonštatoval Drucker.

Ako dodal, neútočí na zdravotné poisťovne, aj tie postupovali v súlade s vyhláškou. Podľa ministra však farmafirmy postupujú v tomto prípade špekulatívne. Požiadal ich preto o konštruktívnu debatu o tom, akú cenovú politiku by mohli presadzovať na Slovensku. "Budeme s farmaceutickými spoločnosťami ďalej diskutovať, ako predchádzať takejto situácii," uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

 

Pre pacientov sa tak po rozhodnutí ministra nič nezmení. Ako Drucker povedal, išlo by o desaťtisíce zasiahnutých pacientov. "Bol to veľký počet liekov - na neurologické ochorenia, psychiatrické, endokrinologické či diabetes," vymenoval minister.

Vyhlášku preto v dohľadnom čase čaká zmena. V nasledujúcich týždňoch ju ministerstvo upraví tak, aby revízia úhrad cien liekov odrážala aj medicínske hľadisko. "Ekonomická efektivita je veľmi dôležitá, ale nesmie ísť nad zdravý rozum," uzavrel Drucker.

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk