Aké sú aktuálne odvody do Sociálnej poisťovne?

Platíme od januára vyššie odvody, alebo nie? A čo slobodní umelci? Kedy im vzniká povinnosť platiť poistné? Aj na to sme sa pozreli v nasledujúcom článku.



Kde hľadať tieto informácie? Aktuálne sadzby nájdete na stránke www.socpoist.sk, kde si zároveň môžete porovnať aj sadzby z predošlých rokov. „Vyplýva z nich aj to, že zamestnanec v roku 2018 v princípe neplatí vyššie odvody. Stane sa tak iba v prípade, že platí poistné z maximálneho vymeriavacieho základu, ktorý je v roku 2018 vo výške 6 384,00 eur. Inak zamestnanec naďalej platí poistné do Sociálnej poisťovne zo svojho reálneho vymeriavacieho základu,“ vysvetľuje Peter Višváder, riaditeľ Odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne.

Lista Odporucame

Živnostníci

Zmenil sa od 1.1.2018 minimálny vymeravací základ živnostníkom? Áno, a to na 456 eur a minimálne poistné z neho je vo výške 151,16 eur. „Maximálny vymeriavací základ v roku 2018 je vo výške 6 384 eur a maximálna výška poistného z neho je 2 116,29 eur, hovorí Višváder. V roku 2017 bola výška minimálneho poistného SZČO z minimálneho vymeriavacieho základu (441,50 eur) vo výške 146,35 eur a maximálna výška poistného SZČO z maximálneho vymeriavacieho základu (ten bol 6181 eur) bola vo výške 2048,99 eur.)


lista Neprehliadnite

Slobodní umelci. Sú povinní platiť do Sociálnej poisťovne?

Platia si sociálku aj slobodní umelci? „Napriek tomu, že slobodný umelec nemá živnosť a nevykonáva svoju činnosť ani na základe oprávnenia, ak dovŕšil 18 rokov veku a dosahuje príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, považuje sa z hľadiska sociálneho poistenia za samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO). Povinnosti si teda plní ako samostatne zárobkovo činná osoba,“ hovorí Višváder.

Kedy vznikne slobodnému umelcovi povinnosť platiť poistné?

Táto povinnosť vznikne slobodnému umelcovi (ako každej inej SZČO), ak v zdaňovacom období prekročil zákonom stanovenú hranicu hrubého príjmu. „Od 1. júla 2018 vznikne povinné dôchodkové a povinné nemocenské poistenie tým osobám, ktoré za kalendárny rok 2017 dosiahnu príjem (celkový hrubý príjem bez odpočítania výdavkov) z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti vyšší ako 5 472,00 eur a za rok 2017 nemajú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania,“ vysvetľuje Višváder.


Platiť si môže aj dobrovoľne

Ak SZČO (slobodný umelec) zákonom stanovený hrubý príjem neprekročí, povinné nemocenské a povinné dôchodkové poistenie SZČO mu nevznikne. „Obdobie, v ktorom nie je evidovaný v Sociálnej poisťovni, sa mu nezapočítava do obdobia nároku na nemocenské dávky (dočasná práceneschopnosť, materské, OČR) a taktiež sa toto obdobie nezapočítava do obdobia nároku na dôchodok,hovorí Višváder s tým, že v prípade záujmu sa môže fyzická osoba (SZČO, ktorej nevzniklo povinné poistenie SZČO) prihlásiť na dobrovoľné nemocenské poistenie, dobrovoľné dôchodkové poistenie alebo dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti a platiť si poistné sama.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk