Ako bezpečne nakupovať na internete?

Minule sme sa venovali téme, čo robiť, ak sme za tovar či službu online zaplatili, avšak aj napriek tomu k nám nič nedorazilo. Teraz sa pozrieme na to, ako podobné riziko pri vlastnom nákupe cez internet čo najspoľahlivejšie vylúčiť. Dodržať treba aj nasledujúce zásady.

Aké sú základné bezpečnostné zásady pre nákupy na internete? Zuzana Žiaranová, hovorkyňa Tatra
banky
, radí toto:
  • nakupovať iba u známych a overených obchodníkov
  • skontrolovať si, že sa v názve webovej stránky neskrývajú preklepy (napr. Disney vs. Diseny a podobne)
  • overiť si, že webová stránka obchodníka je zabezpečená, t.j. začína sa https:// a v poli s webovou adresou sa nachádza ikonka zámku
Dôležité tiež je nedať sa nalákať na ponuku, ktorej "výhodnosť" je očividne podozrivá, ako napríklad známe drahé značkové produkty za nereálne nízke ceny. „V takých prípadoch je totiž značné riziko, že klient tovar buď nedostane vôbec, alebo dostane tovar, ktorý nezodpovedá jeho predstavám (fake).“ Ako je v podobných prípadoch najlepšie zaplatiť? „Čo sa samotného spôsobu platby u obchodníka týka, vo všeobecnosti odporúčame zvoliť si platbu kartou. Oproti ostatným typom (ako napríklad platba na dobierku, v hotovosti kuriérovi a podobne) platba kartou klientovi umožňuje využiť v prípade sporov s obchodníkom (či už v súvislosti s nedodaným tovarom, zrušeným letom a podobne) asistenciu banky,“ dodáva Žiaranová.

Platby a nákupy cez internet, kyberšikana či odcudzenie identity – tieto riziká pred krátkym časom prakticky neexistovali, avšak v súčasnosti sú vážnym problémom. Prieskum UNIQA poisťovne ukázal, že ľudia sa stávajú v tomto smere obeťou najčastejšie pri nákupoch a platbách cez internet. „Až 62 % prípadov spotrebiteľských sporov, ktoré riešia poisťovne, sa týka nákupov cez internet a až 65 % ľudí sa pri použití platobnej karty na internete obáva, že sa stane obeťou podvodu,“ hovorí R. Koch z UNIQA poisťovne. Tento prieskum tiež ukázal, že veľkou hrozbou je odcudzenie identity, keď bez vášho vedomia cudzia osoba komunikuje na internete pod vašim menom. „Ukázalo sa, že 45 % prípadov odcudzenia identity sa týka získavania pôžičky či hotovosti a až 90 % ľudí nevie, ako sa môžu v prípade takéhoto útoku brániť,“ hovorí ďalej Koch.
 

Čo ak vám z účtu zmizli peniaze?

Ak sa stanete obeťou podvodníkov na internete a z účtu zmiznú peniaze, stane sa tak preto, že došlo k zneužitiu vašich údajov z karty, PIN kódov či vstupných hesiel. Ľudia napriek osvete v tomto smere stále nedokážu rozoznať, kedy s nimi komunikuje mailom naozaj banka a kedy podvodník. Podľa P. Stančíka zo spoločnosti ESET to v poslednom čase vidíme napríklad na množstve ľudí, ktorých spamový e-mail naviedol k tomu, aby si otvorili škodlivú prílohu a teraz majú zašifrovaný obsah počítača. „Útočníkovi pritom len stačilo, aby tvrdil, že v prílohe je faktúra, zaujímavá fotografia, alebo predvolanie na súd. To už človeka môže vyplašiť a naviesť k tomu, aby si prílohu otvoril aj bez rozmýšľania,“ hovorí. V prípade, že k takémuto útoku došlo a ste poistený, je dôležité nečakať a okamžite kontaktovať asistenčnú službu poisťovne. Dôležité však je, aby nebola pochybnosť o tom, že ide naozaj o útok a že údaje klient neposkytol klient tretej osobe sám.

Pozor na mobily

Podľa Stančíka treba venovať zvýšenú pozornosť aj mobilom. „Slováci si ich bezpečnostnou aplikáciou väčšinou nechránia. Akoby si neuvedomovali, že so sebou vo vrecku nosia miniatúrny počítač s množstvom kontaktov, osobných, ale i firemných informácií, bankových aplikácií a súkromných fotiek. Pritom tieto veľmi slabo chránené zariadenia často pripájajú aj k počítačom v domácnosti, ale aj v práci,“ varuje.
 

Ako rozoznať falošný e-shop?

Vrátime sa ešte k nakupovaniu cez internet. Čo môže byť ukazovateľom toho, že e-shop je nedôveryhodný a nemali by sme cez neho nakupovať? Niektoré sa dajú spoznať na prvý pohľad – zlá gramatika, čo značí nepresný preklad do slovenčiny zahraničnými útočníkmi, neúplné alebo chýbajúce informácie o prevádzkovateľovi obchodu, nereálne nízke ceny a podobne. „Ďalším typickým výkričníkom býva chýbajúce šifrovanie komunikácie (httpS na zaciatku www adresy), prípadne problémy s elektronickým certifikátom (na ktoré zvyčajne upozorní prehliadač). Žiadny seriózny obchod nebude od svojich zákazníkov požadovať zadanie citlivých údajov prostredníctvom nezabezpečeného kanála,“ upozorňuje Stančík.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk