Korupcia pri poisťovacom podvode

Jeden z obžalovaných vinu priznal, druhý odmietol, ale usvedčili ho svedkovia






Trest dva roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest desať tisíc eur za prečin nepriamej korupcie uložil dnes sudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 60-ročnému Alojzovi V. zo Žiliny. Jeho spoluobžalovanému Ľubomírovi B. z Liptovského Mikuláša vymeral šesť mesiacov podmienečne. Nezákonné konanie dvojice súvisí s poisťovacím podvodom po dopravnej nehode v decembri 2016. Rozsudok nie je právoplatný.



Ľubomír nemal povinne poistené vozidlo Mitsubishi Pajero a kamarát s ním havaroval. Po nehode Ľubomír hľadal riešenie a dostal sa k Alojzovi V., ktorý mal s poisťovaním profesionálne skúsenosti. Alojz mu vysvetlil, že možno bude treba zaplatiť až stotisíc eur ako odškodné za zranenia a za opravu vozidiel. Za desať tisíc eur by však vedel pomôcť a Ľubomír súhlasil. Alojz oslovil svoju známu, regionálnu obchodnú zástupkyňu istej poisťovne. Tá vyhotovila antidatovanú zmluvu o PZP s Ľubomírom. Urobili tak v sobotu 3. decembra 2016, deň po dopravnej nehode. Alojz potom dostal od Ľubomíra desať tisíc eur. Z nich kolegyňa z poisťovne dostala 2500 eur, ale nevedela za čo, myslela si že ide o pôžičku.


Na súde Alojz vyhlásil, že je nevinný a žiadnu trestnú činnosť nespáchal. Tvrdil, že žiadne peniaze od nikoho nepýtal ani neprevzal. Usvedčil ho spoluobžalovaný Ľubomír, ktorý vinu priznal, kolegyňa z poisťovne, ktorá predmetnú zmluvu uzatvárala a ďalšie dôkazy. Podvod krátko nato odhalili a poisťovňa za nehodu nič nevyplatila.

Prokurátor i Alojz V. sa k rozsudku vyjadria v zákonnej lehote. Platný je iba vo vzťahu k Ľubomírovi B., ktorý sa voči nemu neodvolal. Súdnu dohru bude mať i konanie regionálnej obchodnej zástupkyne istej poisťovne, ktorá vyhotovila inkriminovanú zmluvu o PZP a o zamestnanie prišla. Prípadom sa bude zaoberať Okresný súd v Liptovskom Mikuláši.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk