Korupcia pri poisťovacom podvode

Jeden z obžalovaných vinu priznal, druhý odmietol, ale usvedčili ho svedkovia






Trest dva roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest desať tisíc eur za prečin nepriamej korupcie uložil dnes sudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 60-ročnému Alojzovi V. zo Žiliny. Jeho spoluobžalovanému Ľubomírovi B. z Liptovského Mikuláša vymeral šesť mesiacov podmienečne. Nezákonné konanie dvojice súvisí s poisťovacím podvodom po dopravnej nehode v decembri 2016. Rozsudok nie je právoplatný.



Ľubomír nemal povinne poistené vozidlo Mitsubishi Pajero a kamarát s ním havaroval. Po nehode Ľubomír hľadal riešenie a dostal sa k Alojzovi V., ktorý mal s poisťovaním profesionálne skúsenosti. Alojz mu vysvetlil, že možno bude treba zaplatiť až stotisíc eur ako odškodné za zranenia a za opravu vozidiel. Za desať tisíc eur by však vedel pomôcť a Ľubomír súhlasil. Alojz oslovil svoju známu, regionálnu obchodnú zástupkyňu istej poisťovne. Tá vyhotovila antidatovanú zmluvu o PZP s Ľubomírom. Urobili tak v sobotu 3. decembra 2016, deň po dopravnej nehode. Alojz potom dostal od Ľubomíra desať tisíc eur. Z nich kolegyňa z poisťovne dostala 2500 eur, ale nevedela za čo, myslela si že ide o pôžičku.


Na súde Alojz vyhlásil, že je nevinný a žiadnu trestnú činnosť nespáchal. Tvrdil, že žiadne peniaze od nikoho nepýtal ani neprevzal. Usvedčil ho spoluobžalovaný Ľubomír, ktorý vinu priznal, kolegyňa z poisťovne, ktorá predmetnú zmluvu uzatvárala a ďalšie dôkazy. Podvod krátko nato odhalili a poisťovňa za nehodu nič nevyplatila.

Prokurátor i Alojz V. sa k rozsudku vyjadria v zákonnej lehote. Platný je iba vo vzťahu k Ľubomírovi B., ktorý sa voči nemu neodvolal. Súdnu dohru bude mať i konanie regionálnej obchodnej zástupkyne istej poisťovne, ktorá vyhotovila inkriminovanú zmluvu o PZP a o zamestnanie prišla. Prípadom sa bude zaoberať Okresný súd v Liptovskom Mikuláši.

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk