Ako ušetriť na havarijnej poistke

Havarijná poistka je bezpochyby veľmi užitočná vec, treba si však zvoliť zodpovedne. Aj pri nej sa dá za dodržania istých pravidiel ušetriť. Ako teda pri výbere postupovať?



Dobre si preštudujte možnosti

Ako prvé platí, že si treba dôkladne preštudovať ponuku. Beáta Dupaľová Ksenzsighová, špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa poisťovne Union, v prvom rade odporúča, aby sa klienti dobre pozreli na produkty a ponuky jednotlivých poisťovní - je potrebné si zvoliť taký produkt, ktorý klientovi umožní poistiť si iba také riziká, ktoré sám požaduje a považuje za relevantné. Navyše, iba za takéto riziká bude platiť pravidelne poistné. Jednoducho povedané, je potrebné reálne zvážiť, ktoré riziká ako klient potrebujem. Na cenu poistenia má tiež vplyv aj spôsob, akým si havarijné poistenie dojednávam. „Väčšina poisťovní okrem tradičných distribučných kanálov (uzatvorenie zmluvy prostredníctvom sprostredkovateľa) využíva aj iné spôsoby uzatvorenia, a to najmä cez web, prostredníctvom internetu, pričom tieto produkty môžu byť výrazne cenovo zvýhodnené, keďže odpadá potreba vyplácať odmenu sprostredkovateľovi alebo sú minimalizované náklady napríklad na tlač poistnej zmluvy a zmluvnej dokumentácie, pretože všetky tieto dokumenty dostáva klient elektronickou cestou priamo do svojej e-mailovej schránky.

Lista Odporucame

Najlacnejšie nemusí byť najlepšie

Podľa Vladimíra Cvika, výkonného riaditeľa z Netfinancie.sk, by cena nemala byť jediným parametrom rozhodovania sa v žiadnom produkte, v žiadnom poistení a tiež nie v havarijnom poistení. Ochraňujeme ním totiž nielen svoj majetok, ale môžete aj seba a najmenej peňazí nemusí vždy znamenať tú najvýhodnejšiu voľbu. „Cena, ktorú za havarijné poistenie a poistnú ochranu platíte, má mať svoju hodnotu vyjadrenú rozsahom poistného krytia, spoluúčasťou, rozsahom a kvalitou asistenčných služieb a, samozrejme, kvalitou likvidácie poistnej udalosti. Mnohokrát ale nevieme, niektoré parametre porovnávať, alebo nám chýbajú informácie či skúsenosť.“

Čo všetko pokrýva PZP a havarijné poistenie?

Na rozdiel od PZP, kde mnoho vodičov akceptuje jeho zákonnú povinnosť voľbou najnižšej sumy, havarijné poistenie chráni majiteľa vozidla pred reálnou finančnou stratou. „Preto je trh poistných produktov havarijného poistenia na Slovensku veľmi široký – poskytuje ho mnoho poisťovní, ponúkajú rôzne varianty krytia, viacero typov spoluúčastí a niekoľko pripoistení, ktoré nemajú len chrániť majetok, ale aj finančnú stratu motoristu pri rôznych nepredvídateľných situáciách,“ hovorí Cvik.

lista Neprehliadnite

Možností pripoistenia je veľa

V ponuke sú rôzne verzie poistenia – všetky štyri základné riziká (havária, krádež, vandalizmus, živel) alebo produkty bez niektorých rizík, mnohokrát ako skladačka jednotlivých rizík. Dnes je už v súvislosti s poistením auta možné poistiť akékoľvek bežné riziko, ktoré na cestách môžete stretnúť. „K základným rizikám havarijného poistenia ponúkajú poisťovne aj viacero pripoistení: pripoistenie skiel (alebo len čelného skla), poistenie batožiny, poistenie úrazu cestujúcich osôb, náhradné vozidlo či nadštandardnú asistenciu,“ vysvetľuje Cvik ďalej s tým, že najjednoduchším spôsobom ako ušetriť, je porovnávanie ponúk. „Najrýchlejšie a najjednoduchšie je porovnanie na internete. Internet neposkytne osobnú empíriu, ale komplexné porovnanie všetkých podstatných technických a zmluvných atribútov poistenia.“

Takto môžeme podľa Vladimíra Cvika reálne ušetriť na poistke:

  • PZP aj havarijné poistenie si uzatvoríte v jednej poisťovni – výhodnosť závisí od ponuky konkrétnej poisťovne***
  • vyššia spoluúčasť znamená nižšie poistné – pre osobné vozidlá by som spoluúčasť vyššiu ako 5% neodporúčal
  • ročné platby poistného majú mnohé poisťovne s výraznou zľavou
  • ak máte auto, ktoré sa nekradne, zvážte variant havarijného poistenia bez krádeže

Pozn. *** Ušetriť na poistení sa dá napríklad tým, že si v jednej poisťovni vodič uzatvorí PZP aj havarijné poistenie – viaceré poisťovne poskytujú cross-sellingové zľavy za ďalší produkt. Znamená to, že ak si napríklad uzatvoríte havarijné poistenie a máte zároveň PZP, bude vám uplatnená zľava za iný produkt. Zľavu z PZP alebo havarijnej poistky môžete teda získať, aj keď máte v poisťovni alebo v rámci skupiny poistenie nehnuteľnosti, domácnosti, životné poistenie alebo produkt v príslušnej stavebnej sporiteľni, banke, či lízingovej spoločnosti.
Pozor, nie všetky poisťovne pri uzatváraní PZP či havarijného poistenia ponúkajú zľavu za iné poistenie.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk