Auto poškodené zvieraťom. Čo s tým?

Pozor na zvieratá, ktoré sa vyhrievajú v motore auta - vedia úplne znefunkčniť vozidlo. Preplatí vám takúto škodu poisťovňa?








Chladné jesenné počasie často láka pod vyhriatu kapotu auta zvieratá, ktoré sa zvyknú ohrievať v teple motorového priestoru. Najmä hlodavce však dokážu narobiť poriadne škody a obhryzením káblov môžu úplne znefunkčniť vozidlo. Nie každú škodu spôsobenú zvieraťom v priestore motora však automaticky kryje havarijná poistka.

Čo všetko pokrýva PZP a havarijné poistenie auta? Poradíme!


Pozor na mačky pod kapotou

Ochranári zvierat upozorňujú, že najmä túto jeseň sa po uliciach potuluje priveľa malých mačiatok. Tie v chladných dňoch vlezú zo spodku auta do priestorov motora, ktorý aj po vypnutí vozidla zostáva dlhší čas teplý a poskytuje mačkám útočisko pred zlým počasím či zimou. Ak nič netušiaci vodič auto naštartuje a mačka nestihne vybehnúť, dostane sa medzi rozvodové remene motora, čo sa často končí pre zviera tragicky a pre auto škodou.
Takejto situácii sa dá podľa ochrancov zvierat zabrániť veľmi jednoducho a potrebujete na to iba pár sekúnd: Stačí, keď pred nastúpením do auta päsťou silnejšie pobúchate po kapote vozidla. Mačka zaručene z priestoru motora vybehne von. Škoda na motore, ktorá by vznikla následkom takejto situácie, sa totiž nedá považovať za škodu spôsobenú hlodavcami, ktorú kryje havarijná poistka.

Aj hlodavce vedia urobiť dosť škody

Ak máte v chladnom počasí problém s naštartovaním svojho auta, nemusí vždy ísť len o poruchu. Pod kapotou vášho vozidla sa počas jesenných či zimných dní môžu vyhrievať kuny, lasice či iné hlodavce, ktoré prilákalo teplo motora. Skúsenosti mnohých vodičov dokazujú, že hlodavce si radi „pochutia“ na izolácii káblov alebo hadiciach. Dnešné autá sú prešpikované elektronikou a prehryznutý kábel dokáže znefunkčniť celé vozidlo. Škody, ktoré po sebe hlodavce zanechajú, sa niekedy pohybujú v tisícoch EUR. Vedia poškodiť káble elektroinštalácie, zapaľovania, hadicu nasávania vzduchu či brzdového systému. Škody na aute spôsobené ohryzením, či prehryznutím hlodavcami vám preplatia z havarijnej poistky.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk