Kedy je nehnuteľnosť nepoistiteľná

Ak si plánujete kúpiť dom či byt a ste už vo fáze, že ho máte prakticky vybratý, nezabúdajte ešte na jednu dôležitú vec. Vopred si overte, či bude možné vaše nové vlastníctvo poistiť. Prečo je to dôležité a ako na to?





Ak hovoríme o poistení nehnuteľnosti, predmetom poistenia je:
  • poistenie bytu/poistenie bytu vo výstavbe
  • poistenie rodinného domu/rodinného domu vo výstavbe alebo v rekonštrukcii
  • má ísť o byt alebo dom, ktorý je trvalo obývaný (s výnimkou nehnuteľnosti vo výstavbe/rekonštrukcii)
Poistenie bytu sa nevzťahuje na byt, ktorý je vo vlastníctve právnickej osoby/fyzickej osoby podnikateľa a slúži k zárobkovému účelu. Podobne v prípade rodinného domu, pričom poistenie rodinného domu sa tiež nevzťahuje na chaty, chalupy a iné nehnuteľnosti využívané na rekreačné účely, ani na stavby, ktoré nie sú spojené so zemou pevným základom, a ani na skleníky/fóliovníky,“ vysvetľuje Daniela Vlčková z komunikácie a PR Wüstenrot poisťovne.

Poistiteľnosť si overte ešte pred kúpou

Sú skutočnosti, ktoré sa oplatí preverovať vopred, a to nielen kvôli poisteniu, ale častokrát aj kvôli vlastnému komfortu, či dokonca bezpečnosti. „Ku klientom pristupujeme individuálne, a preto sa každou požiadavkou zaoberáme osobne. Preverujeme profil klienta a individuálne vyhodnocujeme riziko, ktoré klient potrebuje poistiť,“ vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB Poisťovne. „Klientom však odporúčame, aby si ešte pred kúpou nehnuteľnosti overili, či je tzv. poistiteľná.“ Je totiž podľa nej aj v ich záujme bývať v nehnuteľnosti, ktorá nie je ohrozovaná možnými záplavami a povodňami. „Tak, aby sa nehnuteľnosť nenachádzala v blízkosti nezabezpečeného vodného toku, ktorý sa často vylieva z koryta a pravidelne spôsobuje záplavu alebo povodne.“

Nesplnili ste kritériá? Po rekonštrukcii ich možno splníte

Samozrejme, ak v jednej inštitúcii nepochodíte, netreba hneď hádzať flintu do žita – pravidlá sa síce nemusia líšiť, ale môže sa stať, že čo jedna poisťovňa vyhodnotí ako príliš rizikové, iná zasa môže vyhodnotiť miernejšie. Aj tu sa teda oplatí skúmať a porovnávať a v prípade potreby osloviť aj odborníkov, ktorí sa v tejto oblasti vyznajú a vedia poradiť. Sú však skutočnosti, ktoré sú jednoducho po preskúmaní zrejmé a nepohnete s nimi. „Nehnuteľnosť je nepoistiteľná, ak je v zlom technickom stave, neudržiavaná a práve z tohto dôvodu najčastejšie naša poisťovňa odmieta takéto nehnuteľnosti poistiť,“ hovorí Beata Lipšicová, PR konzultantka poisťovne UNIQA. Nie je to však stav, ktorý by sa vôbec nedal napraviť. „V prípade, že nehnuteľnosti, ktoré pôvodne nespĺňali kritéria na poistenie, budú zrekonštruované a ich technický stav bude vyhovovať požiadavkám poisťovne, môže dôjsť k prehodnoteniu rozhodnutia a zrekonštruovanú nehnuteľnosť poistiť.“

Pozor napríklad aj na čistenie komína

Aj keď máte nehnuteľnosť už poistenú, niekedy môže narobiť šarapatu aj činnosť, ktorá na prvý pohľad vyzerá neškodne. „Stretávame sa napríklad aj s otázkou, ako poisťovňa postupuje v prípade škôd spôsobených požiarom, ak majiteľ domácnosti nemá potvrdenie od kominára o vykonanej kontrole komína, respektíve v prípade, že komín čistil svojpomocne,“ hovorí ďalej Jamborová s tým, že čistenie a údržbu komínov upravuje vyhláška. Tá nešpecifikuje, kto má komín čistiť, a teda môže si ho vyčistiť aj samotný majiteľ. Dôležité však je, aby bolo toto čistenie vykonané v príslušnej kvalite. Ak je takéto čistenie nedostatočné, môže sa stať, že sadze nie sú úplne odstránené a môžu sa následne vplyvom prevádzkovania komína vznietiť. „Ak nastane takýto prípad, poisťovateľ môže zohľadniť takúto okolnosť pri likvidácii poistnej udalosti individuálnym spôsobom (vzniknutý požiar posudzujeme vždy podľa príčinnej súvislosti s daným poistným rizikom, resp. celého obsahu poistných podmienok).“

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk