Ako sa vyhnúť dopravnej nehode v zime

Na slovenských cestách každý mesiac zomrie 20 ľudí. Zima je pre šoférov to najnebezpečnejšie obdobie. Poradíme vám, ako sa vyhnúť dopravnej nehode v zimnom období.


Pozornosť a bezpečná vzdialenosťPodľa štatistík Ministerstva vnútra SR sú hlavnými príčinami smrteľných nehôd nevenovanie sa vedeniu vozidla (napr. telefonovanie) a neprimeraná rýchlosť. Dopravný analytik Ján Bazovský súhlasí a dopĺňa: „Vodiči nedostatočne venujú pozornosť riadeniu vozidla a situácii pred sebou. Svoju úlohu však môže zohrávať aj počasie, najmä v zime. Ak sneží či primŕza, vodiči by nemali jazdiť rýchlosťou, aká je povolená, ale pomalšie. Rýchlosť vozidla by mali prispôsobiť stavu a povahe vozovky,” uvádza Bazovský. Upozorňuje tiež na potrebu vyhradiť si viac času na jazdu v zime, čo vodiči často podceňujú: „Trasa, ktorá môže v lete trvať 20 minút, vám v zime zoberie niekedy až 40 minút, najmä ak vozovka nie je upravená. Vtedy odporúčam naozaj spomaliť a nesnažiť sa dobehnúť stratený čas, radšej si vždy spraviť časovú rezervu,“ radí dopravný analytik.

Nebojte sa hmloviek a vyhnite sa prudkému brzdeniu

Keď teplota klesne pod nulu, dôležitou sa stáva aj zmes do ostrekovačov. Tá musí byť v zime nemrznúca, aby sa vám nestalo, že cez čelné sklo (v sychravom počasí dostáva zabrať nečistotami z vozovky) neuvidíte na cestu. Pri šmykľavej ceste je kľúčové plynulé spomaľovanie, pretože pri prudkom brzdení veľmi ľahko dostanete šmyk. Pravda, to si vyžaduje maximálnu pozornosť a dobrý odhad situácie. Musíte mať dosť času na brzdenie, aby ste nevystavili tak riziku seba a tiež vodiča pred sebou a za vami. V zime sú dni kratšie a kľúčové denné trasy (napr. z práce a do práce) často absolvujete v šere, prípadne v tme. Navyše, je znížená viditeľnosť a hmly sú početnejšie. V takom prípade neváhajte použiť hmlovky a intenzitu osvetlenia pri strete s iným automobilom znížte vypnutím diaľkových svetiel. Zabúdať netreba ani na včasnú výmenu pneumatík – každý rok sa najmä v južnej časti Slovenska opakuje situácia, keď (nielen) vodičov prekvapí príchod zimy a autoservisy kolabujú pod náporom objednávok na prezutie. Výsledkom je neprimeraný risk zo strany vodičov, ktorí naďalej jazdia na letných pneumatikách.
 

Brzdná dráha


17 11 16 NN pic

 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk