Takto môžu zvýšiť svoju bezpečnosť dôchodcovia za volantom

Slováci starnú a každý rok pribúda šoférov - seniorov. Viete po akej miery sa podieľajú na dopravných nehodách? Poradíme, ako môžu zvýšiť svoju bezpečnosť za volantom.





Kým slovenskí seniori sa na počte dopravných nehôd podieľajú 12%, v západnej Európe tvorí podiel seniorov na celkovom počte dopravných nehôd až 25%. Dôvodov je niekoľko. Vo vyspelých krajinách je oveľa viac seniorov držiteľom vodičského preukazu aj vlastníkom vozidla, viac sa zapájajú do verejného života a viac cestujú.

Podľa štatistík Allianz - Slovenskej poisťovne, podiel seniorov na dopravných nehodách je nižší ako by sme mohli očakávať. „V minulom roku sme zaznamenali dohromady 88 550 dopravných nehôd z havarijného aj povinného zmluvného poistenia. Vodiči seniori, teda 60 a viac roční, sa na celkovom objeme škôd podieľali približne 12-timi percentami,“ konštatuje hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.

Viac seniorov na cestách

V dôsledku demografických zmien sa trend nárastu seniorov na cestách očakáva aj na Slovensku. Kým v roku 2000 bol v slovenskej populácii podiel obyvateľov starších ako 60 rokov 15,30 %, v roku 2015 to už bolo 20,50 %. Zo správy OSN o stárnutí populácie vyplýva, že v roku 2030 by mali seniori tvoriť viac ako štvrtinu (26,40 %) populácie na Slovensku. Dôležitosť témy bezpečnosti cestnej premávky starnúcej populácie bude preto neustále narastať.

Tipy pre zvýšenie bezpečnosti na cestách – nielen pre seniorov:

  • Vyhnite sa jazde v náročných podmienkach, napríklad pri západe slnka, v daždi alebo v dopravnej špičke.
  • Ak sa pri šoférovaní necítite vo svojej koži, navštívte svojho lekára. Často môže ísť aj o vedľajšie účinky užívaných liekov. Lekár vám môže urobiť testy zraku a sluchu.
  • Podľa zákona o cestnej premávke sú vodiči, ktorí majú nad 65 rokov, povinní absolvovať pravidelnú lekársku prehliadku.
  • Medzi staršími ľuďmi existujú určité rizikové skupiny, napríklad tí, ktorí trpia demenciou alebo Alzheimerovou chorobou. Pred riadením vozidla by mali určite konzultovať svoj stav s lekárom.
  • Únava je hlavnou príčinou mnohých vážnych nehôd. Takže nezabudnite plánovať dostatočné prestávky počas dlhších ciest.
  • Špecializovaný alebo opakovací tréning vodičov vám môže pomôcť lepšie odhadnúť správanie vášho auta v náročných dopravných situáciách, napríklad keď je cesta klzká alebo zamrznutá, tzv. škola šmyku
  • Pri kúpe nového vozidla sa poraďte s odborníkom. Niektoré typy vozidiel sú totiž vhodnejšie pre starších ľudí ako iné.
  • „Zraniteľní" účastníci cestnej premávky, ako napríklad chodci a cyklisti, by mali dbať na to, aby boli čo najviditeľnejší: noste svetlé, odrážajúce oblečenie a udržiavajte reflektory čisté.
  • Defenzívne správanie pomáha udržať bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky, predovšetkým na mestských cestách, prechodoch pre chodcov a na zložitých križovatkách.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk