Miera nezamestnanosti na Slovensku v septembri klesla na 6,42 %

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera prišlo v septembri do evidencie úradov práce menej absolventov stredných škôl, ako tomu bolo v septembri minulého roka.





Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu septembra tohto roka oproti augustu klesla o 0,12 percentuálneho bodu na 6,42 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 3 percentuálne body. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR (UPSVAR) Marián Valentovič.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 175 021 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s augustom ide o pokles o 3 232 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 80 898 osôb.

  Získajte vstupný bonus až 999 EUR

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 7,59 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,11 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 3,24 percentuálneho bodu.Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval v septembri 206 887 osôb. Medzimesačne je to pokles o 3 031 osôb, v porovnaní so septembrom vlaňajška je to menej o 87 208 ľudí.

Ako na tlačovej besede uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, každoročne v septembri sa do evidencie úradov práce prihlasujú absolventi stredných škôl. V minulom školskom roku podľa neho ukončilo štúdium na strednej škole takmer 48,9 tisíca študentov, z nich sa na úradoch práce minulý mesiac zaevidovalo takmer 7 tisíc. Ide o 14,3 % zo všetkých absolventov stredných škôl. Rok predtým podľa Richtera ukončilo štúdium na strednej škole 45 tisíc študentov a na úrady práce prišlo 7,6 tisíca študentov, čo tvorí 16,9 % zo všetkých absolventov. "Môžeme konštatovať medziročný pokles o 2,6 percenta prihlásených do evidencie v porovnaní rokov 2016 a 2017," povedal minister.

Najviac absolventov podľa šéfa rezortu práce a sociálnych vecí prišlo na úrady práce v Košiciach, v Prešove, v Žiline, v Bardejove a v Námestove. Najviac evidovaných absolventov stredných škôl malo nižšie stredné odborné vzdelanie a stredné odborné vzdelanie. Išlo najmä o absolventov Obchodných akadémií, gymnázií a hotelových akadémií. "Z tých, ktorí sa zaevidovali na úradoch práce, je 92 percent s odborným vzdelaním," tvrdí Richter. Podľa neho by sa títo absolventi mali bez problémov uplatniť na trhu práce. "Som osobne presvedčený, že drvivá väčšina z týchto absolventov dostane ponuku, a nie jednu, bude ich viac," dodal.

Generálny riaditeľ UPSVAR Marián Valentovič upozornil na to, že absolventom stredných škôl úrady práce už ponúkajú voľné pracovné miesta. "Pre každého jedného mladého človeka do 29 rokov máme minimálne jedno pracovné miesto, ak nie viac," zdôraznil. Ak by absolventi tieto pracovné miesta neprijali, úrady práce v rámci národných projektov v celkovej sume vyše 100 mil. eur ponúknu absolventom nejaký z nástrojov aktívnej politiky trhu práce. "Úrad práce je schopný poskytnúť a zabezpečiť prax u zamestnávateľa, príspevok danému zamestnávateľovi, pokiaľ zamestná takéhoto uchádzača o zamestnanie, príspevok na dochádzku do zamestnania alebo na presťahovanie do zamestnania, či príspevok na rekvalifikáciu," povedal Valentovič.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk