Môže vám poisťovňa zrušiť zmluvu, ak máte príliš často poistné plnenia?

Ak sa vám stáva, že vaša poistená nehnuteľnosť má príliš často „problémy“, teda že vo viac či menej pravidelných intervaloch mávate poistné udalosti, zbystrite pozornosť. Vaša zmluva môže byť za istých okolností zrušená. Kedy sa to môže stať a aké máte možnosti?



Vypovedať zmluvu môže poistený aj poisťovňa

Hneď na úvod treba zdôrazniť, že právo na zrušenie zmluvy majú vždy obe strany. „Poistený, rovnako aj poisťovňa, majú zo zákona právo vypovedať zmluvu, avšak naša poisťovňa sa snaží nájsť s klientom kompromis,“ vysvetľuje Silvia Nosková Illášová, PR manažérka a hovorkyňa poisťovne Kooperativa. „V súvislosti s častými poistnými udalosťami a zvýšenému poistnému plneniu z jednej zmluvy môžeme pristúpiť k aktualizácii poistnej zmluvy s novými poistnými podmienkami.

lista Neprehliadnite

Klient môže nové podmienky prijať alebo odmietnuť

Podobne sa vyjadril aj Milan Janásik, hovorca poisťovne Generali. „Poisťovateľ má na základe nepriaznivého vývoja škodovosti možnosť vypovedať poistnú zmluvu alebo má právo upraviť výšku poistného pre nasledujúce poistné obdobie,“ hovorí. „Klient ma potom právo túto upravenú výšku poistného buď prijať, alebo odmietnuť. V prípadne odmietnutia zanikne poistenie ku koncu poistného obdobia.

Bezplatná poradňa: Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti


Podľa Heleny Kanderkovej, špecialistky externej komunikácie Allianz-Slovenskej poisťovne, môžu obe strany zmluvu vypovedať do 2 mesiacov od vzniku zmluvy, alebo po vzniku poistnej udalosti, prípadne 6 týždňov pred výročným dňom vzniku poistnej zmluvy.

Čo robiť, aby sa poistné udalosti neopakovali?

Podľa Beaty Lipšicovej, PR konzultantky poisťovne Uniqa, v prípade vysokej škodovosti na predmetnej poistnej zmluve má poisťovňa právo vypovedať poistnú zmluvu v zmysle príslušných všeobecných poistných podmienok, a to konkrétne :
  • písomnou výpoveďou do 3 mesiacov od oznámenia poistnej udalosti. Poistenie zaniká v tomto prípade uplynutím jedného mesiaca od doručenia výpovede
  • výpoveďou ku koncu poistného obdobia, výpoveď sa musí dať aspoň 6 týždňov pred jeho uplynutím

Pomôže napríklad zvýšiť stupeň zabezpečenia

Každý návrh na výpoveď zo strany poistiteľa je individuálne posudzovaný. „Stáva sa totiž, že klient má v poisťovni aj tri poistné udalosti s nízkym poistným plnením s periodicitou jednej poistnej udalosti za rok, kde celková škodovosť nepresiahne hraničný limit, pri ktorom už predmetná poistná zmluva vykazuje stratu pre poisťovňu,“ vysvetľuje ďalej Lipšicová. „V takýchto prípadoch poisťovňa hľadá riešenie, aby sa poistné udalosti neopakovali - napríklad v prípade krádeží sa zvýši stupeň zabezpečenia, prípadne klient vykoná iné potrebné opatrenia na zamedzenie opakujúcich sa škôd,“ dodáva s tým, že v prípade, že takéto opatrenia nie je možné vykonať, poisťovňa pristúpi k výpovedi predmetnej poistnej zmluvy.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk