Sadzba za poistencov štátu sa do konca tohto roka zvýši na 5,67 %

Do zdravotníctva sa tak ešte v tomto roku dostane 100 miliónov eur.





Sadzba za poistencov štátu sa od 1. novembra do konca tohto roka zvýši na 5,67 %. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení, ktorú v utorok schválil parlament. Do zdravotníctva sa tak ešte v tomto roku dostane 100 miliónov eur. Novela pôvodne predpokladala nárast sadzby zo súčasných 3,78 % na 4,73 %. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker však už v prvom čítaní zdôraznil, že presné číslo bude známe po daňovej prognóze 20. septembra.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) víta rozhodnutie na dofinancovanie zdravotníctva v tomto roku vo výške 100 mil. eur cez vyššie zdravotné odvody za poistencov štátu. Komora však zároveň upozorňuje na to, že takéto financovanie slovenského zdravotníctva nie je zdravé, pretože buď značí o tom, že kompetentní nevedia správne hospodáriť, alebo dostávajú málo finančných zdrojov.

"Dofinancovanie zdravotníckeho rozpočtu sa stalo už takmer pravidlom, čo svedčí o zlom rozpočtovaní, respektíve o fakte, že zdravotníctvo si žiada viac prostriedkov, ako je vláda ochotná doňho naliať. Do istej miery to má za cieľ držať poskytovateľov v neistote a nútiť tak znižovať výdavky, avšak v konečnom dôsledku sa aj tak pristúpi k navýšeniu prostriedkov, pretože poskytovatelia avizujú platobnú neschopnosť a hrozbu prepúšťania zamestnancov už aj tak ich poddimenzovaného počtu,“ konštatovala prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.

Dofinancovanie sektora vníma pozitívne aj Asociácia nemocníc Slovenska. Ako povedal nedávno po zasadnutí zhromaždenia členov ANS prezident asociácie Marian Petko, nemocnice budú pokračovať v takom režime poskytovania zdravotnej starostlivosti ako doposiaľ. "Nebude to vytvárať žiadny sociálny nepokoj v radoch zamestnancov. V stredu (minulý týždeň - pozn. redakcie) prebehli rokovania so všetkými tromi zdravotnými poisťovňami a zmluvy budú pokračovať tak, ako boli, to znamená, že nebude žiadne krátenie finančných prostriedkov pre naše nemocnice," objasnil.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk