Odborári budú v sobotu v Bratislave pochodovať za skorší odchod do penzie

Pochod za účasti asi dvetisíc odborárov by mal začať o 13:00 pred Úradom vlády SR a pokračovať smerom k Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR.





Približne dvetisíc odborárov bude v sobotu 14. októbra v Bratislave pochodovať za presadenie skoršieho odchodu do dôchodku a zavedenie stropu pre dôchodkový vek na úrovni 64 rokov. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval predseda odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna. Pochod by mal podľa neho v sobotu začať o 13:00 pred Úradom vlády SR a pokračovať smerom k Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

"Tam by sme mali odovzdať výzvu ministrovi práce a sociálnych vecí, aby začalo jeho ministerstvo pripravovať legislatívnu zmenu tak, aby bola čím skôr uvedená do praxe," povedal Machyna. Odborári podľa neho chcú, aby sa v niektorých profesiách odchádzalo do penzie už v 59 rokoch tak, ako je to podľa šéfa OZ KOVO bežne v zahraničí.

OZ KOVO tiež začalo s petíciou za skorší odchod do dôchodku. Odborári chcú podľa Machynu vyzbierať 100 tisíc podpisov, aby sa petíciou zaoberal aj parlament. "Odozva je celkom fajn, už sa nám plnia hárky a funguje to," povedal. Odborári zatiaľ podľa neho vyzbierali asi 14 tisíc podpisov od občanov.

Machyna upozornil na to, že na Slovensku majú pracujúci ľudia najviac nadčasov a najviac pracujú v sobotu a v nedeľu. "Preto chceme, aby ľudia, ktorí pracujú v nepretržitej prevádzke alebo na rizikových pracoviskách, aby mohli ísť skôr do dôchodku a aby sme zafixovali vek odchodu do dôchodku na 64 rokov," povedal. Ľudia na Slovensku sa totiž podľa Machynu dožívajú dôchodkového veku v inej zdravotnej pohode, ako je tomu v zahraničí.

Od začiatku tohto roka sa vek odchodu do dôchodku predlžuje o určený počet dní podľa priemernej strednej dĺžky života. Kým od začiatku tohto roka sa penzijný vek zvýšil o 76 dní, od začiatku budúceho roka to bude o ďalších 63 dní. V roku 2018 tak vek odchodu do dôchodku bude 62 rokov a 139 dní. "Ak by to postupovalo tak, ako doteraz, tak dnes podľa odhadu ľudia, ktorí sa narodili v osemdesiatych rokoch, by išli do dôchodku v 67 rokoch," upozornil Machyna. Nevie si predstaviť, aby ľudia pri niektorých povolaniach pracovali v takto vysokom dôchodkovom veku. Predlžovanie dôchodkového veku podľa toho, ako sa bude zvyšovať stredná dĺžka života, zaviedla bývalá vláda Roberta Fica ešte v roku 2012.

Odborári chcú podľa Machynu aj to, aby zamestnávatelia aj zamestnanci na rizikových pracoviskách platili vyššie príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie. "Aby to bola odpočitateľná položka z daňového základu a aby to potom mohli využiť v prípade, že pôjdu do preddôchodku," povedal.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk