Systém záchrany bude fungovať aj cez SMS

Ako uviedol rezort dopravy, možnosť privolať si pomoc na európskom čísle 112 bude mať približne 80 tisíc sluchovo postihnutých občanov na Slovensku. Nebudú už potrebovať hlas, ale napíšu SMS správu.




Občania so zdravotným postihnutím budú mať lepší prístup na číslo tiesňového volania 112. Pomoc si budú môcť privolať prostredníctvom krátkych textových správ – SMS. Zároveň v prípade dopravnej nehody bude fungovať aj systém eCall, ktorý automaticky privolá záchranné zložky. Takéto rozšírenie služieb upravuje návrh zákona o elektronických komunikáciách, ktorý v stredu schválila vláda. "Je to veľmi pozitívny krok smerom k záchrane zdravia či ľudského života, ktoré tieto technológie prinesú každému z nás,” uviedol minister dopravy a výstavby Arpád Érsek, ktorý návrh predkladal na rokovanie kabinetu. Predpokladaná účinnosť legislatívnej úpravy je od začiatku budúceho roka.

Ako uviedol rezort dopravy, možnosť privolať si pomoc na európskom čísle 112 bude mať približne 80 tisíc sluchovo postihnutých občanov na Slovensku. Nebudú už potrebovať hlas, ale napíšu SMS správu. Textovú žiadosť o pomoc však môže poslať každý, kto sa ocitne v tiesni či inej život ohrozujúcej situácii, keď nemôže alebo nedokáže hovoriť. V súlade s európskou legislatívou sa zavádza aj fungovanie systému eCall, t.j. automatického zaslania dátovej vety o polohe vozidla pri dopravnej nehode na príslušné stredisko integrovaného záchranného systému. Jeho využitie má podľa ministerstva veľký význam pri nehodách na odľahlých cestách či pri bezvedomí vodiča.

"Technológia eCall bude povinne inštalovaná v každom aute vyrobenom v Európskej únii od 1. marca 2018. Zároveň ju bude možné doinštalovať aj do výbavy vozidla," priblížil rezort dopravy. Spomínaný návrh zákona o elektronických komunikáciách, ktorý je v gescii ministerstva dopravy, umožňuje zavedenie fungovania týchto technológií v prostredí Slovenskej republike. Vznikol v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR, ktoré má v kompetencii fungovanie integrovaných záchranných zložiek.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk